фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Иако је својевремено најављено да ће због дуго ишчекиване изградње аутопута Појате-Прељина који ће спојити коридоре 10 и 11, краљевачки спортски аеродром, удаљен само три километра од центра града, којим газдује овдашњи Аеро-клуб „Михалјо Петровић“, морати да се пресели на нову локацију, то се, бар засад, неће догодити.

Изградња поменутог Моравског коридора, наиме, неће угрозити ни инфраструктурне објекте Аеро-клуба, ни несметано функционисање овог узорног спортског колектива који ове године слави 92 године постојања и усшешног рада.

– Спортски аеродром за сада остаје на старој адреси. Разматрали смо могућност да се у случају потребе због изградње ауто-пута писта измести на нову локацију у оближњој Врби. То ће бити учињено само уколико се појави инвеститор заинтересован за земљиште у власништву града на којем се налази спортски аеродром –  појашњава др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

То практично значи да ће чланови Аеро-клуба „Михајло Петровић“ на неодређено време наставити да обављају своје летачке активности у својој вишедеценијској бази, настављајући тако традицију започету још давне 1927. године. Тада је група краљевачких ентзузијаста на челу са протом Саватијем Божићем, народним послаником и једним од најнапреднијих Краљевчана тога доба, међу првима у тадашњој земљи основала аероклуб који од 1964. године поносно носи име Михајла Петровића, првог школованог пилота српског ваздухопловства.