agrobiznis#mladost

Двадесет полазника завршило је пролећни циклус обуке за ДАФФ агробизнис модел, коју од пре 4 године спроводи Удружење „Феномена“ из Краљева. У овом циклусу обука је била организована кроз пројекат „Социјална инклузија кроз ДАФФ агробизнис модел“. Пројекат се реализује у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – Swiss PRO“, који спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројекте услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО). Захваљујући томе обука је за полазнике потпуно бесплатна.

Међу њима је било највише младих људи из Рашког, Златиборског и Шумадијског округа, различитих професија и образовања. Обука је била организована у 3 модула по 3 дана и одвијала се на фармама, пољопривредним и туристчким сеоским газдинствима.

Куриозитет је да међу онима који почињу да се баве пољопривредом има све више људи са факултетским дипломама. Међу њима је и Маријана Јовановић из села Прилипац код Пожеге. Завршила је Економски факултет, једно време живела у Канади, а пре 3 године је у Прилипцу почела прераду воћа и поврћа.

– Са укућанима сам прошле године у ајвар прерадила 3,5 тоне паприке, а тону воћа у матични сок! Није лако, али и у иностранству сваки цент мора тешко да се одради. Продали смо све што смо произвели и задовољна сам. Ова обука је свеобухватна, мени је био најкориснији део о санитарним условима и, наравно, савети и искуства наших домаћина на фармама – наглашава Маријана.

agrobiznis#mladost

И остали полазници као драгоцени део обуке оцењује преношење искустава и умрежавање. Тако је, према сопственим речима, и дипломирани инжењер пољопривредне механизације Стефан Зечевић из Криве Реке код Чајетине, иако високо образован за пољопривреду, имао шта да научи. Стефан и супруга узгајају малину на 40 хектара, а намеравају да изграде и објекат за туристе.

– Најкорисније је што се обука одвија на газдинствима. Наши домаћини су искрени и реални у преношењу искустава. Од њих ћу понети главну поруку – нема одустајања! Нагласили су да је у почетку тешко, али тако је у сваком послу, важно је не одустати због почетних тешкоћа – каже Зечевић.

Обука за ДАФФ агробизнис модел обухвата, између осталог: писање бизнис плана, правну регулативу у пољопривреди, хигијенске стандарде и агротехничке мере, нарочито у органској производњи, основе маркетинга, могуће изворе финансирања. У овом циклусу „Феномени“ су партнери на пројекту били Пољопривредно-хемијска школа у Краљеву, Регионална развојна агенција у Ужицу и Центар за социјални рад у Крагујевцу.

Učenice Poljoprivredno-hemijske škole

Међу полазницима ДАФФ обуке најмлађе су биле три Краљевчанке, ученице Пољопривредно-хемијске школе „Др Ђорђе Радић“ Јована Симић, Марија Јовановић и Милица Николић. На наше питање шта је њих које још похађају школу, мотивисало да и у слободно време, током викенда, опет уче, одговарају допуњавајући се.

– Желимо да сутра имамо нешто своје, да не зависимо ни од кога и да радимо за себе. Обука је корисна, нпр. учили смо писање бизнис плана, а то је потребно за сваки посао. Стекле смо познанства, сутра имамо коме да се обратимо за помоћ или савет.

Пројекат „Социјална инклузија корз ДАФФ агробизнис модел“, који је подржала Влада Швајцарске кроз SwissPRO програм, овим није завршен. Три полазника која буду написала најбоље бизнис планове добиће инвестицију од по 59.000 динара, коју ће вратити када буду развили посао. На овај начин „Феномена“ развија овај Пољопривредни развојни фонд. Програмска координаторка ДАФФ обуке Марија Петронијевић истиче да је за 4 године постојања, обуку прошло скоро 150 људи.

– Интересовање је велико, у циклусу можемо да примимо максимално 20 полазника. ДАФФ обука је јединствена, јер се одвија на терену, код пољопривредних произвођача, и то је врло популарно. Осим тога, и бесплатна је за полазнике захваљујући донаторима који подржавају рад ДАФФ-а. Овога пута то је Влада Швајцарске кроз SwissПРО програм.

Удружење „Феномена“ кроз ДАФФ агробизнис модел промовише социјално-предузетничку иницијативу и одрживу пољопривреду, послове који су финснсијски исплативи, али који имају и позитиван ефекат на друштвену заједницу и природно окружење.