Под слоганом “Лепша наша проја него туђа погача, проја нас је хранила и бранила”, у селу Ратина одржана је традиционална, 14. по реду кулинарска манифестација – „Пројада“.

фото: инфоКВпрес

Иако у нешто промењеном формату у односу на претходна издања због епидемиолошких мера и прописа, овогодишња „Пројада“, такмичење у припремању проје и осталих ђаконија од кукурузног брашна, окупила је двадесетак такмичара.

фото: инфоКВпрес

– Многе смо морали да одбијемо како бисмо испоштовали све епидемиолошке мере. Живеће ова манифестација још дуго, тако да ће бити прилике да на некој од наредних угостимо све оне који желе да овде демонстрирају своје кулинарске вештине – каже Драган Стевановић, председик овдашње Месне заједнице.

фото: инфоКВпрес

На украшеним штандовима чланови стручног жирија, као и бројни посетиоци, радозналци, „дегустатори“ и кибицери, могли су да пробају разне специјалитете прекаљених домаћица, домаћина и кувара-аматера који су се надметали у припремању традиционалне проје, пројаре, качамака и старих народних јела.

фото: инфоКВпрес

– Традиционална проја се прави од кукурузног брашна воде и соли. Пројара је, како кажу, господскија проја умешена са киселом водом, маслацем, сиром, кајмаком или чварцима – појашњавају кулинарску „процедуру“ чланице Удружења жена „Сачувајмо традицију“ из оближњег села Самаила које по други пут учествују на овој смотри.

фото: инфоКВпрес

Овогодишња „Пројада“ зачињена је и богатим културно-уметничким програмом у оквиру, такође традиционалне, Смотре дечјег народног стваралаштва на којој је наступило више од 160 малишана из укупно 11 Културно-уметничких друштава и фолклорних ансамбала из свих крајева Рашког округа.


Истовремено са „Пројадом“, у селу Мрчајевци, одржава се традиционална „Купусијада“, па су посетиоци смотре у Ратини прокоментарисали да „не би било лоше да се те две манифестације на неки начин споје“.

– Ех, да су Мрчајевци мало ближе… Нема доброг купуса без праве, домаће проје – готово са сетом у гласу коментарисао је један дегустсатор ђаконија од кукурузног брашна.