фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Планински масив Столови који се са јужне стране издиже повише Краљева, манастира Жиче, Матарушке Бање, средњовековног града Маглича и Ибарске клисуре осим по столетним шумама, пропланцима, мирисним нарцисима и крду полудивљих коња, ускоро ће бити препознатљив по још једној несвакидашњој атракцији – православном крсту високом чак 33,5 метара и тешком 40 тона.

Овај крст као симбол Христових година и својеврсни знак препознавања „православне територије“ биће постављен на Усовици, највишем врху ове планине, на надморској висини од 1.375 метара. Уз благослов епископа жичког Јустина недавно је комплетно завршена изградња темеља са постаментом у који је уграђено више од 140 кубика бетона и око 6.500 килограма арматуре.

– У зависности од непредвиђених планинских временских услова, надамо се да ће крст бити подигнут током наредне године као допринос и прилог садашње генерације Краљевчана осмовековном јубилеју аутокефалности Српске православне цркве. Постављање крста се финансира искључиво од добровољних прилога појединаца, институција и приватних фирми. Од тога и зависи да ли ћемо успети у нашој намери – каже протојереј-ставрофор Љубинко Костић, председник одбора за изградњу крста на Столовима.

На иницијативу краљевачког ПСД „Гвоздац“, ово православно знамење поставља се и у част војника српске војске који су погинули на Столовима приликом повлачења у Првом светском рату.

– Упркос неприступачном терену и органиченом трајању грађевинске сезоне због планинских услова, врх Усовица плански је изабран како би се крст видео и са околних планина Јастрепца, Копаоника и Рудника, па чак и са Проклетија. Он ће подсећати наредне генерације да су у околини Краљева настале и српске светиње, средњовековни манастири Жича и Студеница – истиче Мирослав Станић, председник ПСД „Гвоздац“.

Идеја иницијатора је да крст буде осветљен, а до њега ће бити трасиране планинарске стазе са неколико одморишта.


Уз православни обред и у присуству епископа жичког Јустина, свештеника Епархије жичке, представника локалне самоуправе, овдашњих институција, бројних гостију и донатора, темељ са постаментом освештан је средином прошле године.


Сви заинтересовани приложници новац за подизање крста на Столовима могу уплатити на наменски жиро рачун: 265 – 3210310000310 – 15, који је отворен код Рајфајзен банке.