фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Уколико се не деси нешто непредвиђено, Краљево ће на левој обали Ибра најкасније до краја 2022. године добити једно од најлепших и најдужих шеталишта уз реку, не само у Србији већ и у читавом региону, дугачко око 3,2 километра.

– Овај пројекат започет је 2010. године и у првој фази, до 2015., урађена је деоница у дужини од 1.200 метара, од Кајак клуба у центру града до такозваног „Старог Јасена“. Од 2016. године радила се друга деоница, а ако све буде текло према предвиђеној динамици очекујемо да ће за две године на левој обали Ибра бити завршено комплетно шеталиште до Шумарске школе у Чибуковцу. Биће то кеј за понос и уживање – каже Александар Несторовић, директор Јавног предузећа за уређење грађевинског земљишта у Краљеву.

Користећи добре временске услове за ово доба године, тренутно су у току радови на деоници од укупно 730 метара. Радници краљевачког предузећа „Западна Морава“ постављају такозвани камени набачај за изградњу бедема, након чега следи изградња бехатон стазе, односно шеталишта, а потом уређење и осветљење. 

– Ови радови имају вишеструки значај и за регулисање водотока Ибра кроз градску зону – додаје Несторовић. – Уређењем корита реке и изградњом обалоутврде спречава се веће и неконтролисано изливање, а зауставља се и појава клизишта која су претходних година задавала доста главобоље власницима кућа дуж Карађорђеве улице повише леве обале.


фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

У мају ове године већ је завршена пешачка стаза уз десну обалу, од старог моста до ушћа Рибнице у Ибар. Ова стаза, укупне дужине 1.220 метара, води до нове хале спортова и „ритејл“ тржног центра, а у свом завршном делу практично се рачва, па један део иде ка мосту преко Рибнице, а други део наставља бедемом ка тротоару код оближње бензинске пумпе.