фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Скромно и без много помпе, у складу са епидемиолошком ситуацијом, Историјски архив у Краљеву обележио је шест деценија успешног рада и постојања.

– Иза нас је специфична, али ипак успешна година јубилеја. У складу са нашим програмом обављен је обилазак свих 400 регистратура, наставили смо издавачко-пропагандну делатност, а највећи успех је што смо после 60 година добили свој, адекватан простор. За сада је адаптиран један део просторија предвиђен за депо, док ће остатак бити обављен у наредном периоду  – каже Весна Милојевић, директорка Историјског архива у Краљеву.

У новом депоу Историјског архива, већ су постављени савремени, покретни регали за смештај архивске грађе.

Весна МИЛОЈЕВИЋ - фото: инфоКВпрес
Весна МИЛОЈЕВИЋ – фото: инфоКВпрес

– У односу на класичне, фиксне архивске полице, капацитет покретних регала већи је за 80 одсто по јединици корисне површине. Постављени су на покретним основама, челичним шинама са електронским механизмом за покретање појединачних регала – наглашава директорка Архива. – Пројекат је реализован уз помоћ Министарства културе и информисања и његова вредност је око четири милиона динара.

Историјски архив у Краљеву основан је 27. децембра 1960. године  за територију Краљева, Врњачке Бање, Рашке, Новог Пазара, Сјенице и Тутина. Од 1980. надлежност Архива обухвата општине Врњачка Бања, Краљево и Рашка, чувајући основни и незаменљив део културног наслеђа са ових подручја.