ДЕТАЉ СА ИЗЛОЖБЕ - фото: инфоКВпресс
ДЕТАЉ СА ИЗЛОЖБЕ – фото: инфоКВпресс

У оквиру програма обележавања значајних датума историје града на Ибру под називом „Поруке октобра“, овдашњи Историјски архив у холу свечане сале Градске управе приредио је изложбу „Воз братство-јединство Марибор-Краљево (1961.-1989.) чије су ауторке Радмила Радовић и Јасминка Марковић.

На основу сачуване архивске грађе, кроз фотографије, документа и новинске чланке, на изложби је приказана ова некадашња велика југословенска манифестација која је трајала пуних 28 година.

– Та манифестација је настала спонтано, из послератних појединачних посета, сусрета и дописивања изгнаника из Словеније и њихових гостољубивих српских домаћина који су заједно претрпели страхоте Другог светског рата. Воз са Словенцима у Краљево је долазио у време Октобарских комеморативних свечаности, док је у супротном правцу ишао за Дан изгнаника – каже Јасминка Марковић, једна од аутора изложбе.

„Воз Братства и јединства“ готово пуне три деценије неговао је традицију узајамних посета и пријатељстава Краљевчана и Мариборчана склопљених током Другог светског рата када је неколико хиљада Словенаца, прогоњених од фашиста, избегло у Краљево и друге градове широм Србије.

По окончању ратних дешавања на простору бивше Југославије деведесетих, Краљевчани и Мариборчани су обновили побратимство. А, 2011. године, пет деценија од поласка првог „Воза братства и јединства“, око две стотине Мариборчана, углавном потомака некадашњих прогнаника, у каравану аутобуса и аутомобила из Словеније је допутовало у град на Ибру да с Краљевчанима обележе – братски јубилеј и опет саставе покидане везе.