фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Свечаном седницом у Градској управи и полагањем венаца на спомен плочу погинулим ватрогасцима из Краљева у Другом светском рату, краљевачки ватрогасци данас је на пригодан начин обележен 27. септембар – Дан добровољних ватрогасаца Србије.

Венце на спомен плочу постављену на зграду некадашњег Ватрогасног дома положили су представници локалне самоуправе на челу са замеником градоначелника Вукманом Ракочевићем, представници и ветерани краљевачког Добровољног ватрогасног друштва које ове године слави 85 година постојања, као и делегације Ватрогасног савеза Србије и ватрогасаца из Марибора.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– Од 1933. године када је у Краљеву основана Добровољна ватрогасна чета, овдашњи ватрогасци су пролазили кроз бројне економске кризе, ратна времена, окупацију, револуцију, ослободилачки рат, обнову земље, бројне реорганизације, привредне реформе и промене политичких система. Увек спремни да реагују и помогну у бројним природним и еколошким катастрофама попут земљотреса, поплава и шумских пожара – рекао је овом приликом Милан Матијевић, ватрогасни ветеран. – Против пожарна култура је достигла високе домете и данас представља део опште културе становништва.