,,Ajvar,#FFS

У конкуренцији 14 домаћих играних филмова снимљених између два врњачка фестивала, сценарио за филм „Ајвар“ које су написале Ана Марија Роси и Маја Тодоровић – најбољи је на овогодишњем, 43. по реду Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи који ће се вечерас, после петодневне смотре најновије продукције српске кинематографије, завршен свечаним уручењем награда.

– Мелодрамски интонирана прича, написана и остварена ван стереотипа и клишеа, показује нам на свеж и оригиналан начин крај једне љубави – образложио је своју одлуку фестивалски жири који су сачињавали Биљана Максић, Милан Никодијевић и Ђорђе Милосављевић, прошлогодишњи победник са филмом „Изгредници“.

Другу награду жири је доделио Милошу Аврамовићу и Петру Михајловићу за сценарио филма „Јужни ветар“, док је трећа награда припала филму „Делиријум Тременс“ чији сценарио и режију потписује Горан Марковић

Специјално признање 43. Фестивала филмског сценарија отишло је у руке Милована Витезовића, Петра Ристовског и Владимира Ћосића за сценарио филма „Краљ Петар Први“ који „на аутентичан и упечатљив начин осликава један од најтежих тренутака у српској историји, вешто говорећи о трагедији Србије у Првом светском рату кроз трагичну судбину младића ратника“.

Жири града домаћина реплику римског златника доделио је Лазару Ристовском за допринос афирмацији и промоцији врњачког Фестивала филмског сценарија, док је жири који су чинили новинари и филмски критичари награду за најбољи сценарио такође доделио Ани Марији Роси и Маји Тодоровић за њихово дебитантско остварење – „Ајвар“.