ПРОЈЕКАТ: РЕАЛАН ЖИВОТ ИЛИ ЗАБЛУДА (1) – СУФИНАНСИРАН СРЕДСТВИМА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА    

интернет#забава#или#ризик

КАКО РОДИТЕЉ ПРВЕНСТВЕНО КАО ПРИЈАТЕЉ ТРЕБА ДА СЕ ПОСТАВИ И ШТА СУ БИТНЕ СТВАРИ НА КОЈЕ ТРЕБА ДА  УСМЕРИ СВОЈЕ ДЕТЕ КОЈЕ ЗАХВАЉУЈУЋИ НАПРЕДНИМ ТЕХНОЛОГИЈАМА У ВЕЛИКОЈ МЕРИ ИМА „ЗАВИСНОСТ“ ОД ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА

Како би сачували дете од могућих нежељених последица употребе Интернета, потребно је да родитељи на време предузму одређене кораке. Контрола деце на Интернету је неопходна да би се деца заштитила од злоупотребе која се званично санкционише законски и која се односи на неколико основних подручја – трговање људима, блуд – сексуално злостављање, силовање, проституцију и подвођење, крађе новца и других ствари кроз продају услуга и навођење да се оставе подаци о платним картицама и телефонима, али и тзв. размене предмета поштом и слично, насиље – пре свега вршњачко исмевање и вербално нападање, психичко малтретирање и тортура, као и физично уколико дође до сусрета са жртвом и саветодавни утицаји – сугестије који наводе на самоповређивање, било као режими исхране, вежбе, лечење болести, здравствени и други практични животни савети у чијој позадини могу бити обреди секташких заједница и слично.

интернет#забава#или#ризик

Да би ваше дете разумело због чега сте као родитељ забринути за њега, када оно проводи време на Интернету, потребно је да са њим попричате на тему злоупотреба на друштвеним мрежама. С тим у вези, најпре детету објасните правила комуникације са непознатима – не размењивати личне податке, бројеве телефона, платних картица, адреса, приватних слика и информација о познатима са непознатима и не прихватати пријатељство и комуникацију са непознатим људима на социјалним мрежама.

У спровођењу мера безбедности и васпитања, будите упорни и одлучни, али не и насилни. Код постојања индиција за неадекватном употребом можете применити технике блокирања приступа појединим садржајима и сајтовима или укинути употребу Интернета, али имајте на уму да га дете може користити и на другим местима не само код куће, па је зато боље створити у самом детету однос према тој безбедности изнутра.

Ниво безбедности и начин остваривања безбедности зависи од узраста детета. За мању децу, најбезбедније је уградити неке од дечијих претраживача који им омогућавају неки степен слободе у претраживању, али немају такву слободу као на општим претраживачима. Можете их научити како да препознају опасне странице и садржаје и, наравно, да се посаветују са вама или људима од поверења када имају неку недоумицу. Најважније је да имају слободу да вам се обрате када су нешто погрешили и оставили неке податке које можда нису требали или ступили у неку комуникацију која није била безбедна.

интернет#забава#или#ризик

Безбедно коришћење Интернета за децу свакако започиње тако што родитељ обесхрабрује дечију наивност и претерано поверење у особе и садржаје који се нуде на Интернету. Најбољи начин контроле безбедности је свакако уградња претраживача за децу и алата који бележе све што је дете радило на Интернету, свих четова, слика, садржаја и информација које је размењивало.

Дете тако учи да препозна опасност, али и која су правила ступања у комуникацију на Интернету. Такође, свакодневни разговор о садржајима и сајтовима које користи и ономе шта се дешавало на нету, има исту важност као и информација шта се дешавало у школи или у дворишту за игру.

Размењујте искуство са другим родитељима и старијом децом, са особама које су стручне за инсталацију софтвера о могућностима контроле приступа деце Интернету и инсталацији адекватних алата за ограничење ових слобода.

Поред тога, све мере правилног физичког, моралног и психолошког развоја, које важе у обичном животу важе и на Интернету и законске и друштвене мере санкционисања се изједначавају са санкционисањем преступа у стварном животу.

               
grb#opstine#vrnjacka#banja
        Пројекат „Реалан живот или заблуда“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања
infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Реалан живот или заблуда“ извршава infoKVpress
Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpress-a, и ни на који начин не представљају ставове и мишљења општине Врњачка Бања