ПРОЈЕКАТ: КАКО, КУДА, КОМЕ (6) – СУФИНАНСИРАН СРЕДСТВИМА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

У КРИВИЧНОМ ЗАКОНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ КАО КРИВИЧНО ДЕЛО СМАТРА СЕ ПОСЕДОВАЊЕ И ПРИБАВЉАЊЕ СЛИКА, АУДИО-ВИЗУЕЛНИХ ИЛИ ДРУГИХ ПРЕДМЕТА ПОРНОГРАФСКЕ САДРЖИНЕ НАСТАЛЕ ИСКОРИШЂАВАЊЕМ МАЛОЛЕТНОГ ЛИЦА

internet-deca-zavisnost

По нашем законодавству дететом се сматра лице које није навршило 14 година старости а малолетним лицем лице које није навршило 18 година (млађи малолетник од 14 до 16 и старији малолетник од 16 до 18 година).

Наиме према Конвенцији о компјутерском криминалу из 2001 године коју је наша држава ратификовала и применила у свом Кривичном законику и конвенцијама које се баве заштитом права детета овај проблем стављен је у жижу интересовања европске и светске јавности, а у појединим државама проглашена је и приоритетом број један када је у питању компјутерски криминал и организовани криминал уопште. Као пример могу се навести државе као што су Француска, САД, Велика Британија, Немачка , али и наша држава – Република Србија.

internet-deca-zavisnost

Код нас се као извршиоци ови кривичних дела јављају лица из свих друштвених структура тако да не постоји профил извршилаца ових кривичних дела у том смислу.

Мотиви за извршење ових кривичних дела су такође широког спектра и предмет су психолошког профилисања извршилаца у зависности од случаја до случаја.

Малолетна лица се појављују као жртве ових кривичних дела често ни сама нису свесна шта им се дешава пошто извршиоци користе њихово поверење и кривична дела врше под специфичним околностима, најчешће када потпуно задобију поверење жртве, тако да су врло тешка за откривање.

Извршиоци могу бити и из блиског круга породице, родбине или пријатеља у којој се дете налази, када се неретко користе и методе застрашивања претњом да ће се лицима од ауторитета (родитељима) рећи “шта дете ради” да ће се нанети неко зло деци блиским лицима уколико не пристану на одређене радње и сл. Такође се поверење малолетника ради вршења кривичних дела стиче и на тај начин што се истима посвећује посебна пажња, користе се ситуације у којима се осећају вољено, купују им се разни поклони и сл.

internet-deca-zavisnost

Појавом Интернета и све бржег начина размене мултимедијалних садржаја материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе доступан је широј јавности, т.ј. читавом свету у само неколико секунди. Иза оваквих садржаја често стоје и криминалне групе које на овакав начин покушавају да дођу до зараде, користећи “тражњу” за оваквим материјалом и у колико се покаже да могу да зараде новац вршењем ових кривичних дела круг малолетних лица која постају жртве све се више шири. Пошто се слике настале на овај начин појаве на Интернету врло брзо постају доступне и на другим Интернет сајтовима који рекламирају овакав садржај у року од неколико минута. Нажалост, деца на овакав начин са појавом оваквих снимака преживљавају исте трауме сваки пут када се оне појаве, па чак и много година након што одрасту.

Поред појаве Интернет сајтова на којима се материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе све већи проблем постаје и узнемиравање деце познатије као онлине грооминг (узнемиравања путем СМС порука, путем телефона или путем Интернет сервиса) јер се извршилац често крије иза лажног идентитета (блиског потребама детета и са лажним подацима).

internet-deca-zavisnost

У оваквим случајевима извршиоци се у оквиру комуникације преко Интернет сервиса односно преко сервиса за дружење као што су (Фејзбук, Твитер, итд) представљају као лица која су слична оном профилу које дете са друге стране тражи, улазе у комуникацију са њим, покушавају да стекну поверење на разне начине а након тога да размене фотографије са порнографском садржином нпр. да дете само себе слика, па све до екстремних ситуација у којима траже и конкретан контакт са дететом када извршиоци дела заказују састанке при чему не ретко долази и до извршења тешких кривичних дела против полних слобода и против живота и тела малолетника.

На Интернету постоје и сервиси на којима постоји могућност аудио-визуелне комуникације као нпр. МСН, СКАЈП и ВИБЕР који пружају “интимнију атмосферу” извршиоцима наведених кривичних дела како би се лакше упознали са потенцијалним жртвама и прибавили илегални садржај лажно се представљајући.

Коришћење Интернет камера може представљати потенцијалну опасност јер неретко извршиоци ових кривичних дела фотографије као и видео материјал који настане приликом коришћења камера ( уколико траже да се особа слика нага, у експлицитним позама ..) чувају на својим рачунарима а потом исти постављају, размењују на форумима или сајтовима на којима се налази материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе и сл.

internet-deca-zavisnost

Као један од нових облика извршења ових кривичних дела јавља се и прављење слика и аудио визуелног материјала коришћењем мобилних телефона а потом и размене путем ММС услуге.

Фотографије малолетних лица које су направљене за потребе бављења манекенством често завршавају на Интернет сајтовима који садрже материјал настао искоришћавањем малолетних лица у порнографске сврхе, као и на разним форумима на којима се размењује наведени садржај.

Код наведених кривичних дела постоји велика тамна бројка односно постоји велики број непријављених извршења ових кривичних дела.

Као доминантни разлози за непријављивање су патријахална средина, страх од родитеља, страх од претњи извршиоца кривичних дела…

grb#opstine#vrnjacka#banja   Пројекат „КАКО, КОМЕ, КУДА“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања

infoKVpress-logo   Реализацију пројекта „КАКО, КОМЕ, КУДА“ извршава infoKVpress

 

Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpress-a, и ни на који начин не представљају ставове и мишљења општине Врњачка Бања