Kraljevski filmski festival

ПОЧИЊЕ ПЕТИ „КРАЉЕВСКИ ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ“

У краљевачком биоскопу „Кварт“ сутра почиње пети по реду „Краљевски филмски фестивал“ – међународни фестивал краткометражног, документарног и анимираног филма, током којег ће посетиоци моћи да виде остварења младих и аутора који тек траже своје место под окриљем седме уметности.

Током четири фестивалска дана, до 3. септембра, публика ће бити у прилици да погледа 73 филма из 25 земаља и прати занимљива предавања и разговоре о седмој уметности, а осим у „Кварту“, програм фестивала одвијаће се и у Народном музеју, Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ и Културном центру „Евергрин“.

Фестивал сутра отварају филмови „Флафи“ редитељке Милице „Ли“ Филиповски, премијерно приказан на филмском фестивалу у Торонту (TIFF), анимирани филм Војина Васовића „Био двапут један краљ“ и документарни филм „Шине“ Гунара Бергдала. У наставку програма биће приказан филм „Рупа у души“, документарна аутобиографија Душана Макавејева, једног од наших најзначајнијих филмских редитеља.

Филмове у такмичарској конкуренцији оцењиваће жири у саставу – монтажер Мирјана Митровић, филмски критичар Милан Никодијевић, Зорко Сиротић, редитељ и координатор „Кино клуба Загреб“, као и редитељ Стефан Красић. Проејкције у биоскопу „Кварт“ почињу у 16 и 18 сати, а улаз је бесплатан.