фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

ОТКЛАЊАЈУ СЕ ПОСЛЕДИЦЕ ЈУЧЕРАШЊЕГ НЕВРЕМЕНА. У ПОЈЕДИНИМ МЕСНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА ПРОГЛАШЕНО ВАНРЕДНО СТАЊЕ

Због ефикасније санације последица невремена које је праћено обилним падавинама јуче захватило краљевачки крај, али и правовременог деловања и ангажовања свих служби у случају нових елементарних непогода, на предлог Градског штаба градоначелник др Предраг Терзић је у делу територије града Краљева прогласио ванредну ситуацију.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Ова одлука односи се на Јовац, Берановац, Каменицу, Рибницу, Ковачe, Врбу, Шумарице, Метикоше, Жичу, Гокчаницу, Драгосињце, Кованлук, Лазац, Витановац, Богутовац, Роћевиће као и села студеничког, ушћанског и рудњанског краја.

– Вода се повукла из дворишта, на пар локација ватрогасне екипе испумпавају воду, али су бујични потоци направили велику штету на саобраћајној инфраструктури, нарочито на путу Краљево—Гоч и на локалним саобраћајницама у Гокчаници и студеничком крају. Предузимају се све мере да се последице санирају, а дежурства настављамо због евентуалних нових падавина – каже Радоица Кочовић, начелник Одељења за ванредне ситуације Рашког округа.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Пут ка Гочу који је једно време био затворен због изливања велике количине воде која се сливала са планине носећи огромне талоге земље, блата и муља, поново је проходан, али се због интервенције путара на неколико деоница саобраћај се одвија успорено.

– На неколико локација са комплетном механизацијом уклањамо земљу, муљ и блато са коловоза, а у помоћ су нам својим тракторима прискочили и мештани – кажу путари предузећа „Нови Пазар пут“ које смо затекли у Јовцу.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Сливајући се са Гоча бујице су покренуле ерозију земљишта и неколико клизишта претећи да се велике количине земње и камења обруше на пут ка овој планини.

– Против природе се не може, али се може превентивно деловати – кажу мештани Јовца и Берановца чија су се дворишта по трећи пут у последњих десетак дана нашла под водом. – Одводни канали су запушени, атмосферска канализација не може да прими толику количину воде. Има овде велики утицај и људски фактор због неодговорног понашања појединаца.


фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Поучени лошим искуством, мештани покушавају да колико-толико очисте одводне канале и пропусте, надајући се да ће их заобићи нове најављене падавине. А, колику је штету невреме направило на саобраћајној инфраструктури, објектима, баштама, воћњацима и усевима, процениће стручне екипе чим временске прилике то дозволе.