фото: инфоКВпрес
АДРАНИ/фото: инфоКВпрес

ПУТАРИ И ПОРЕД ВЕЛИКИХ ПРОБЛЕМА УСПЕЛИ СУ ПОСЛЕ ДЕСЕТОДНЕВНОГ ПОТПУНОГ ПРЕКИДА ДА НАПРАВЕ ПРИВРЕМЕНИ ПУТ КАО ЈЕДИНУ ВЕЗУ ДО СЕЛА ТРГОВИШТЕ

Упркос нестабилном времену и готово свакодневним падавинама, у краљевачком крају у току је санација саобраћајне инфраструктуре тешко оштећене у бујичној поплави која је почетком овог месеца погодила 66 од укупно 68 месних заједница на територији града.

У незапамћеном удару бујичних водотокова срушено је или тешко оштећено 23 моста, углавном локалног и приступног карактера, као и 20 локалних и некатегорисаних путева, а према прелиминарним проценама штета на саобраћајној инфраструктури износи више од 400 милиона динара.

фото: инфоКВпрес
ТРГОВИШТЕ/фото: инфоКВпрес

На локалном путу у Сирчи где је бујица потпуно срушила једину ћуприју војска Србије је привремено поставила такозвани лансирни мост, путари су успешно одрадили санацију у Лешеву, у току су радови у Адранима где је набујала Мусина река тешко оштетила мост на Ибарској магистрали, као и на још неколико критичних локација у Гледићком крају.

– Нико неће бити остављен на цедилу. Радови се обављају по приоритетима, само је потребно мало стрпљења. Најважније је да се свуда успостави несметана путна комуникација што је за мештане од животне важности – каже Александар Несторовић, директор краљевачког ЈП за уређење грађевинског земљишта.

На јужној падини планине Котленик, бујица је тешко оштетила једину саобраћајницу према селу Трговиште, страдали су и локални путеви у Богутовцу, Лешеву, Годачици, Гледићу, Петропољу, Закути, мост на некатергорисаном путу Адрани–Самаила…

ТРГОВИШТЕ/фото: инфоКВпрес
ТРГОВИШТЕ/фото: инфоКВпрес

– Проблем је како да дотерамо храну за стоку, али и намирнице за домаћинства. Мост више није за употребу, а практично је жила куцавица овог краја – кажу мештани овог дела Адрана.

Приликом недавне посете поплављеном подручју у краљевачком крају, председник Србије Александар Вучић је најавио да ће сви мостови и путеви бити изграђени или, где је то могуће поправљени, најкасније до краја ове године.

– Верујемо да ће тако и бити – поручују мештани Сирче који су до постављања лансирног моста били практично одсечени од света. – Долазили су неки инжињери, снимали терен, радили прорачуне. Рекоше нам да ће пројекат за нови мост бити брзо готов.