Око 8.200 незапослених Краљевчана са евиденције филијале Националне службе за запошљавање (НСЗ) били су у прилици да на традиционалном Сајму запошљавања, одржаном у понедељак на платоу испред зграде Градске управе, остваре директан, „очи у очи“ контакт са потенцијалним послодавцима, да предају своје радне биографије и на лицу места сазнају и најситније детаље о појединим радним местима.

фото: инфоКВпрес

На овом Сајму који први пут одржан под отвореним небом, потребе за око 1.000 радних места исказало је укупно девет послодаваца. Што се тиче високо образованог кадра, највише су потребни дипломирани инжињери машинске, грађевинске и електротехничке струке, дипломирани економисти и програмери, као и заваривачи, машинбравари, бравари, електромонтери, геометри, грађевинци, шивачи и оператери у текстилној и машинско-техничкој струци са средњим степеном стручне спреме.

– Сајам одржавамо на отвореном из епидемилошких разлога, али и велике потребе послодаваца који су исказали интересовање за запошњавање око 1.000 лица. Тржиште рада се у Краљеву минулих година знатно променило, трка за бољим кадровима је све динамичнија и на нама је да је пратимо – каже Снежана Прелић, директорка краљевачке филијале НСЗ.

Према речима градоначелника Краљева др Предрага Терзића, током последњих неколико година у граду се запослило више од 7.000 радника.

– У немачком „Леонију“ тренутно ради 3.800 радника, у турском „Евротају“ 1.050, а у локалном „Гиру“ чак 800 Краљевчана. То су огромни кораци којима овај град корача напред. Отварамо нова радна места и за младе, али и за људе који су некада били запослени у „Магнохрому“, „Фабрици вагона“, „Каблару“ и „Јасену“ и који су у периоду транзиције остали без посла – рекао је Терзић.

Он је додао да је за активне мере запошљавања ове године издвојено 10 милиона динара из градског буџета намењених финансирању стручне праксе и јавних радова.

– Стручна пракса је веома важна нарочито за младе који завршавају средње школе и факултете и који немају прилику да дођу до посла. Средствима која удружујемо са НСЗ ми заправо мотивишемо овдашња предузећа, установе и привреднике да младим људима дају шансу – нагласио је градоначелник. – Потписали смо и уговор са немачком организацијом „Хелп“ како би обезбедили новац за куповину машина неопходних малим привредницима који обављају услужне делатности, као и уговор са владом Швајцарске за помоћ при самозапошљавању.


– Сви послодавци који имају потребе за квалификованом радном снагом учествују на овој својеврсној берзи радних места. Највећи проблем привреде, не само у Краљеву, већ и у читавој Србији је квалификована радна снага и ово је прилика да кроз отворено тржиште и директан контакт послодавцима обезбедимо довољно стручног, школованог кадра, а будућим радницима боље плате и услове за рад – рекао је Звонко Туфегџић, директор Регионалне привредне коморе Рашког и Моравичког   округа.