DSC_3013

САНАЦИЈА СПОМЕНИКА „АЛЕЈА НОСИЛАЦА СПОМЕНИЦЕ 1941.“ У КРАЉЕВУ

На старом градском гробљу у Краљеву овдашњи Завод за заштиту споменика културе започео је санацију споменика „Алеја носилаца споменице 1941.“ у којој су сахрањени посмртни остаци 38 припадника партизанског покрета, носилаца споменице из краљевачког краја.

DSC_3004

Према пројекту архитекте Михајла Димитрића „Алеја“ је на старом краљевачком гробљу подигнута 1976. године. Санација овог монументалног споменика предвиђа рестаурацију свих површина споменичке композиције и бетонских зидова са бронзаним медаљоном и натписима, партерно уређење инфраструктуре и рестаурацију пешачких стаза, као и уређење зелених површина са увођењем потребних елемената мобилијара.

DSC_3010

– Ово су први конезерваторско-рестаураторски радови на овом споменику. Министарство за рад, запошљавање и социјална питања препознало је значај овог пројекта и учествовало у финансирању са 1,8 милиона динара. Очекујемо да радови буду завршени за двадесетак дана – каже Иван Милуновић, директор Завода за заштиту споменика културе у Краљеву.

Осим „Алеје носилаца споменицце“ у оквиру овог пројекта предвиђена је и санација „Топа“ на Ружића брду у оближњим Дракчићима, као и споменика отпора фашистичком терору у Конареву.