сачувајмо#планинске#реке

Активисти Грађанске иницијативе „Сачувајемо планинске реке Краљева“ извели су данас пре подне својеврсни перформанс „Ранњене реке Краљева и Србије“ пред зградом Скупштине града, непосредно пред почетак седнице локалног парламента, држећи фотографије планинских река краљевачког краја и делећи одборницима и грађанима летке под називом „Сачувајмо реке Србије“.

На овај корак активисти су се, како кажу, одлучили незадовољни одлуком чланова краљевачког Градског већа да буду уздржани приликом гласања да се предлог одлуке о мораторијуму на изградњу мини хидроелектрана на територији Краљева уврсти на дневни ред седнице Скупштине града.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Желимо да овим изложеним фотографијама покажемо одбоницима градске скупштине колико је важно да се подигне свест људи. Градски већници су рекли да нису надлежни, а ми хоћемо и да их подсетимо колико су били надлежни када су уништене планинске реке на нашој територији – рекао је Небојша Кованџић, активиста Грађанске иницијативе „Сачувајемо планинске реке Краљева“.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Према његовим речима, на подручју Краљева до сада је изграђено 10 мини хидроцентрала на планинским рекама и том приликом је уништен и терен и биодиверзитет.

– Речни токови су пресушили, а рибљи фонд је потпуно уништен. То што је направљено је све искључиво у интересу појединаца. Осим њих, од тога нико више у овој земљи, ни народ, ни држава, нема користи – додао је Кованџић. – Желимо то да зауставимо, не само у Краљеву већ у целој Србији!