фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Низом пригодних манифестација током наредне недеље, Краљевчани обележавају имендан свог града – 19. април, као дан када је краљ Милан Обреновић Први, 1882. године донео указ којим је дотадашњи Карановац добио име – Краљево.

Град на Ибру је кроз своју историју пет пута мењао име. Првобитни назив Рудо Поље из 15. века, Турци су током своје владавине променили у Карановац. Од 1882. до 1949. град на Ибру је носио име Краљево, да би од 1949. до 1955. поново променио име у – Ранковићево, по тадашњем комунистичког функционеру Александру Ранковићу. Од 1955. године, међутим, Краљевчани поново мењају име, и већ дуже од шест деценија држе се указа краља Милана Обреновића Првог, славећи 19. април као имендан свог града.

Свечана академија у сали Градске управе биће одржана у четвртак, 19. априла, а дан касније на централном градском тргу на програму су традиционални, 25. по реду „Дани јоргована“, манифестација посвећена француској принцези и српској краљици Јелени Анжујској, жени краља Уроша Првог Немањића. У недељу, 22. априла, одржаће се и прва „Меморијална бициклистичка трка Радош Чубрић“ у знак сећања на утемељивача српског бициклизма.

– Осим тога, планирана је и изложба радова насталих на ликовној колонији у Студеници, пројекција филма „Краљево – град седам краљева и седам река, изложбa „Краљевско Краљево“ и бројни други програми – каже Сретен Јовановић, председник Организационог одбора за обележавање 136. годишњице имендана Краљева.