ПРОЈЕКАТ: МОЈА СВЕТЛА БУДУЋНОСТ (2) – СУФИНАНСИРАН СРЕДСТВИМА ОПШТИНЕ ВРЊАЧКА БАЊА

КОЛИКО СУ РОДИТЕЉИ СПРЕМНИ ДА ПОМОГНУ СВОЈОЈ ДЕЦЕ ДА ШТО БОЉЕ СХВАТЕ ПРОБЛЕМЕ КОЈИ МОГУ ДА НАСТАНУ ПРЕКОМЕРНИМ КОРИШЋЕЊЕМ ДРУШТВЕНИХ МРЕЖА 

internet#opasnost#deca

Онлајн комуникација и интернет су постали неизоставни алати за комуникацију. Са развојем информационих технологија, онлине комуникација је постала снажно средство комуницирања. Поред погодности које интернет пружа деци, као што су онлине игрице, друштвене мреже, видео-записи, музика, помоћ приликом писања домаћих задатака. постоје и интернет странице које и нису баш тако пожељне када су деца у питању. Сигурн сам да се скоро сваки родитељ често запита – Како заштитити децу док сурфују интернетом, Шта је то што треба да проверим након њиховог сурфовања?  Ово су само нека од највећих питања са којима се суочавају родитељи. У данашње време деца константно користе таблете, смарт телефоне и рачунаре и доста је теже контролисати ком садржају имају приступ, које све друштвене мреже користе, ко су њихови виртуелни пријатељи, са ким се то све дописују.

Оно што је пре свега важно јесте да родитељи схвате да данашња деца одрастају уз интернет и да су у потпуности окружена технологијом – каже наш саговорник Саша Антонијевић, професор информатике у МТШ у Краљеву.

– Заправо, данашња деца пре науче како да користе тач скрин, односно екран осетљив на додир, него да читају или пишу, користе боје, слике и симболе.

imnternet#deca

Без обзира на то колико дете има година, важно је да га родитељи заштите док претражује интернет странице, користи услуге друштвених мрежа као што су Фејзбук и Инстаграм, док разговара са пријатељима користећи кратке или шифроване поруке.

Деци треба указати на опасности или лоше примере и догађаје који су се већ десили. Друштвене мреже, онлине игрице и четови су места на којима предатори најчешће вребају децу. Оно што је важно да се деци напомене јесте да се ти предатори најчешће крију иза лажног имена, презимена или користе надимке, да се врло добро упознају са профилом деце и током онлине комуникације потенцирају на истим или сличним интересовањима која имају деца.

Подстичите децу да сами кажу кад год виде било шта што их чини узнемиреним, што им изгледа непримерено, неадекватно, што први пут виде и сл. Поред тога, важно је да деца знају шта је прихватљиво на мрежи, а шта није. То је нешто на шта родитељи треба да указују деци. Не можете очекивати да деца знају да раде нешто лоше ако нисте поставили границе и нисте им јасно ставили до знања шта могу, а шта не.

Савет сваком родитељу је да се упозна са скраћеницама које се врло често користе на друштвеним мрежама, и иза којих се крију разне преваре.

– KK ili K – ОК; BRB (Be Right Back) – Брзо се враћам; PIR (Parents in room) – Родитељи су у соби; PRW (Parents are watching) – Родитељи посматрају; BTW (By The Way) – Иначе; TTYL (Talk To You Later) – Чујемо се касније; CYA (See Ya) – Видимо се; YOLO (You only live once) – Једном се живи; RL (Real life) – Стварни живот, ….

deca#na#internetu

Родитељима саветујем да користе и апликације за контролу активности своје деце на интернету. Апликације које могу да помогну родитељима током контроле деце на интернету су – Screen Time Parental Control (https://screentimelabs.com/).

Ова апликација је погодна за децу млађег узраста, као и за родитеље који желе да на време навикну децу на то да што мање користе телефон, рачунар, интернет итд. Коришћењем ове апликације родитељи могу да ограниче време које дете проведе користећи неку другу апликацију.

Ипак, и поред многобројних апликација за контролу активности на интернету, са децом треба треба разговарати и указивати им на добре, а посебно на лоше стране током неадекватног коришћења интернета и његових могућности.

banjaПројекат „МОЈА СВЕТЛА БУДУЋНОСТ“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања

infoKVpressРеализацију пројекта „ МОЈА СВЕТЛА БУДУЋНОСТ “ извршава infoKVpress

 

Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpress-a, и ни на који начин не представљају ставове и мишљења општине Врњачка Бања.