Једнодневном обуставом рада и скупом пред зградом Основног суда у Краљеву, краљевачки и врњачки адвокати изразили су своје неслагање и незадовољство недавно објављеним правним ставовима Врховног касационог суда (ВКС) у вези са трошковима обраде банкарских кредита и осигурања код Националне корпорације за осигурање кредита.

фото: инфоКВпрес

 – Суштина проблема је да се пореметила правна сигурност у држави. ВКС је кроз своје многобројне одлуке усмерио целокупно српско правосуђе у правцу да људи имају право да туже банке и добију те поступке зато што банке нису добро исказивале трошкове обраде кредита. Сада је, међутим, ВКС погазио тај став – каже Небојша Вујадиновић, председник Одбора адвоката Краљева.

Он је додао да “ово није само борба адвоката за своје предмете и зараду, већ и борба за одржање правног система“.

– Ако се настави оваква пракса, онда више не знам чему да се надамо. Адвокатска комора Србије је одлучила да се на један дан обустави рад, а какви ће бити наредни кораци зависи од исхода састанака тима адвоката са представницима ВКС – нагласио је Вујадиновић. – Неизвесно је какви ће бити поступци који се тренутно воде. Имамо на хиљаде предмета који су правоснажно пресуђени. Грађани су најпре имали сигнале да спорове могу да добију, а сада имамо ситуацију да они који су тужили можде неће моћи да добију такве поступке.