фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

За реализацију пројекта „Сигурнији град – друга фаза“, Краљево је добило 100,4 милиона динара из Пројекта „Партнерство за локални развој“, намењеног улагању у јавну инфраструктуру чији је промотер Министарство државне управе и локалне самоуправе, уз подршку Програма за развој Уједињених нација.

Циљ пројекта је повећање јавне безбедности грађана и смањење саобраћајних прекршаја, као и изградња електронске инфраструктуре интегрисаног система техничке заштите и јавне безбедности.

Кроз овај пројекат биће изграђен интегрисани систем видео надзора –  систем за детекцију проласка кроз црвено светло на кључним локацијама у граду, систем за мерење брзине возила, алармни систем, систем дигиталних информативних и СОС тачака, као и систем контроле приступа у једној софтверској платформи. А, после израде техничке документације биће тачно одређене локације на којима ће бити постављена опрема.

Из републичког буџета, подсећамо, Краљево је у јулу прошле године за пројекат „Успостављање система видео надзора за кажњавање саобраћајних прекршаја“, на конкурсу Кабинета министра без портфеља задуженог за иновације и технолошки развој бесповратно добило 26 милиона динара. Ова средства намењена су успостављању видео надзора за кажњавање саобраћајних прекршаја, односно препознавање таблица на три најпрометније раскрснице у граду.