izgrednici-660x400

У конкуренцији 10 домаћих играних филмова снимљених између два врњачка фестивала, сценарио за филм „Изгредници“, сценаристе Ђорђа Милосављевића, у режији Дејана Зечевића – најбољи је на овогодишњем, 42. по реду Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи који је се после петодневне смотре уручењем награда завршава вечерас.

– Ђорђе Милосављевић у сценарију за „Изгреднике“ сигурном руком искусног сценаристе, необичан егзистенцијалистички трилер претвара у алегорију о узроцима насиља, психолошкој манипулацији и кругу злочина из којег нема излаза. Прича о троје студената и харизматичном али дијаболичном професору који покреће ризичан социолошки експеримент, постављена је економично, а њен развој базиран на добро вођеној градацији сукоба и правовременом откривању разлога због којих ликови корачају све даље у таму ка коначном расплету. Визуелно сугестиван језик сценарија свакако је барем делом заслужан за рафинирану стилизацију којом је режисер на упечатљив начин креирао мрачни свет ове приче  – образложио је своју одлуку фестивалски жири који су сачињавали Иван Велисављевић, Бошко Руђинчанин и Бојан Вулетић, победник прошлогодишњег фестивала са филмом „Реквијем за госпођу Ј.“

Другу награду жири је доделио Димитрију Војнову сценаристи филма „Едерлези рајзинг“ у режији Лазара Бодроже, трећа награда припала је филму „Месо“ за који је сценарио написао Никола Пејаковић, а режирао Саша Хајдуковић, док је специјално признање отишло у руке Предрага Велиновића, сценаристе и режисера филма „Нигде“.

Трочлани жири града домаћина реплику римског златника доделио је сценаристи, глумцу и музичару Николи Пејаковићу за допринос афирмацији и промоцији врњачког Фестивала филмског сценарија.

Овим приликом, посебан жири који су чинили новинари и филмски критичари, награду „Славко Лазаревић“ листа Илустрована политика доделио је Вањи Ховану за сценарио филма „Гранде Пунто“.


У пост фестивалском програму названом „Преко плота“ љубитељи седме уметности сутра ће бити у прилици да погледају и филм „Жаба“ Пјера Жалице, као и „Годину мајмуна“ Владимира Блажевског.