фетп#краљево

НА ДАНАШЊОЈ ЛИЦИТАЦИЈИ У БЕОГРАДУ ОД ТРИ ПОНУЂЕНЕ ЦЕЛИНЕ БИВШЕГ МАГНОХРОМА ПРОДАТЕ ДВЕ – ФАБРИКЕ ЕЛЕКТРОТЕРМИЧКИХ ПРОИЗВОДА И СВО – ТВО. НОВИ ВЛАСНИЦИ КОМПАНИЈЕ „НЕЛТ“ И МАЛБЕКС ВБИ“ ИЗ БЕОГРАДА

На данашњој продаји јавним надметањем краљевачког „Магнохрома“, предузећа у стечају, новог власника добиле су две од укупно три целине некадашњег гиганта ватросталне индустрије.

По цени од 98 милиона динара Фабрику електротермичких производа (ФЕТП) са покретном и непокретном имовином у чијем су склопу производни погон, помоћне зграде, продавнице и опрема, купила је позната београдска фирма „Нелт“. Другу целину, Фабрику смолом и тером везаних опека и маса (СВО-ТВО) по цени од 13,5 милиона динара купило је предузеће „Малбекс ВБИ“, такође из Београда.

Овога пута, међутим, по почетној цени од 275 милиона динара није успела продаја треће целине коју чине управна зграда и Фабрика ватросталних материјала у Краљеву, рудници „Шумадија“ и „Магнезит“ са погонима експлоатације и сепарације руде ватросталних материјала, као и земљишта на подручју Краљева, Чачка, Чајетине и Горњег Милановца.

– Уверен сам да ће нови власници покренути производњу и запослити велики број радника. Наравно, не треба очекивати да ће „Магнохром“ као некада запошљавати око 5.000 људи. Локална самоуправа је у сарадњи са Министарством привреде у реконструкцију саобраћајне и друге инфраструктуре у близини „Магнохрома“ уложила око 110 милиона динара што је добар сигнал и за друге потенцијалне инвеститоре да им се исплати да своју производњу покрену у граду на Ибру – каже др Предраг Терзић, градоначелник Краљева.

Он је изразио наду и да ће Влада Србије пронаћи одговарајућег купца и успешно приватизовати и трећу целину „Магнохрома“.