фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Међу 20 научних институција у Србији које су награђене захвалницама Владе Србије за изузетан допринос у борби против ширења инфекције ковидом-19, потпуно заслужено нашао се и Ветеринарско специјалистички институт Краљево (ВСИ).

За време ванредног стања запослени у овом институту су 47 дана обављали тестирање узорака на корона вирус са територије чак шест округа – Рашког, Златиборског, Шумадијског, Моравичког, Расинског и Косовскомитровачког.

– У том периоду обрађено је око 9.000 узорака, просечно 190 на дневном нивоу, чиме смо показали да смо спремни и обучени и за овај, али и све друге изазове. Признање нам много значи и велика је част када вам држава укаже ову врсту поверења  – каже Мишо Коларевић, директор ВСИ.

Ово заслужено признање, према његовим речима, не би смело да засени огромну улогу у борби против епидемије свих запослених у здравственим и медицинским установама и у локалним Заводима за јавно здравље.

– Са свима смо имали одличну сарадњу и захваљујући њиховом разумевању успели смо да превазиђемо почетне проблеме који су се пре свега су тицали капацитета и великог прилива узорака на испитивање. На крају можемо бити задовољни како смо целокупан посао одрадили – додаје Коларевић.

Поврени задатак на тестирању узорака ВСИ је званично окончао 18. маја. Сада се сви узорци на анализу шаљу у лабораторију „Ватрено око“ Клиничког центра Србије.