Горан РИСТОВИЋ - фото: инфоКВпрес
Горан РИСТОВИЋ – фото: инфоКВпрес

На предлог Експертске комисије за црквену уметност, архитектуру и рестаурацију Московске патријаршије, Горан Ристовић, власник филигранско-кујунџијске радионице за израду уметничких дела од племенитих метала „Филигран Покимица“ из Краљева, недавно је добио диплому Московске патријаршије за висока достигнућа у црквеном уметничком златарству.

Ово признање уручено је двадесеторици еминентних уметника из целог света за доприносе иконопису, мозаику, фрескопису, златарству и градитељству, а међу њима се више него заслужено нашао и Ристовић, познати српски филигран који израђује уметничке предмете од најфинијег сребра у духу старе традиције чувених призренских мајстора. Тим поводом, добитника овог значајног признања данас је примио и др Предраг Терзић, градоначлелник Краљева.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Велика ми је част што сам добио ово признање и што сам се нашао у пробраном друштву значајних уметника. Овом уметношћу активно се бавим 18 година, најпре едукацијом и истраживањем у области филигранства. А, пошто је време сазрело да се знања пренесу млађим генерацијама, а не постоји образовно решење за младе уметнике, ускоро ћемо организовати радионицу уметничких заната озбиљнијег формата да основна знања пренесемо младима који ће наставити да развијају нашу традицију – рекао је Горан Ристовић.

А, после успешних изложби у Галерији РТС, Народном музеју у Краљеву и Регионалном музеју у Великом Трнову, филигранске радове Горана Ристовића Београђани ће моћи да погледају у Манаковој кући од 9. априла.

– Том приликом биће приказано 15 експоната, углавном са Косова и Метохије. Ради се престоним крстовима већег формата који на известан начин приказују и доказују наше трајање на овим просторима и одржавају континуитет старих времена у овој техници уметничког златарства – нагласио је Ристовић.