фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Уручењем захвалница и плакета вишеструким даваоцима крви, у Краљеву је обележен Светски дан добровољних давалаца ове драгоцене течности.

Уз пригодан програм у свечаној сали Скупштине града, у присуству челника локалне самоуправе и бројних гостију, организација Црвеног крста уручила је плакетe хуманим Краљевчанима који су крв дали 35, 50, 75 и 100 пута, као и захвалнице осталим добровољним даваоцима.

– Крв сам први пут дао још 1986. године у војсци. Касније, као радник „Електромонтаже“, увек сам се радо одазивао акцијама добровољног давалаштва, а то са великим задовољством чиним и данас и одазиваћу се све док ме здравље буде служило. Највећи мотив је што чиним добро дело, а највећа награда је ако сам на тај начин спасио бар један живот – скромно каже Рафаило Дугалић (52) који је крв дао 76 пута.

Осим Дугалића, један Краљевчанин је 100 пута добровољно дао крв, осамдесеторо 75 пута, тридесетпеторо 50, а 35 пута четрдесетчетири његових суграђана.

Овом приликом, за велики допринос акцијама добровољног давалаштва крви у протеклој години плакете „Широко срце“ добили су ДДК „92“ Полицијске управе у Краљеву, „Електромонтажа“ и Факултет за машинство и грађевинарство.