фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Поводом Међународног дана цивилне заштите, припадници Одељења за послове цивилне заштите Градске управе спровели су симулациону вежбу представљајући иновативна решења одбране од поплава коришћењем противплавних мобилних брана.

У склопу вежбе на градској плажи крај Ибра, припадници Цивилне заштите, у сарадњи са својим колегама из Зрењанина, поставили су мобилну брану која је овим приказом за циљ имала заштиту спортске инфраструктуре и објеката на обали реке.

– Кроз пројекат „ЕУ за Србију отпорну на катастрофе“ који спроводе ЕУ и Канцеларија за јавна улагања Владе Србије, мобилни противплавни систем одбране од поплаве намењен је за 18 градова и општина у сливу Западне Мораве, а у Краљево је допремљено 600 дужних метара бране – каже Здравко Максимовић, руководилац Одељења за послове цивилне заштите.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Он је овом приликом најавио да ће ускоро бити спроведена вежба постављања бране и на критичним тачкама водотокова осталих 17 градова и општина у сливу Западне Мораве, као и реконструкцију објекта на Рудну који би требало да постане регионални центар за обуку припадника цивилне заштите.

– Уз то, у сарадњи са Министарством просвете наставићемо успостављање система цивилне заштите у свим школама широм Србије – нагласио је Максимовић. – Жеља нам је да 13. октобар, Међународни дан смањења ризика од катастрофа, обележимо заједничком петоминутном вежбом евакуације школских објеката.