фото: ОБ "Студеница"
фото: ОБ „Студеница“

Акција бесплатних превентивних прегледа, коју је покренуло Министарство здравља, настављена је после тромесечне летње паузе у 100 здравствених установа широм Србије. Циљ акције је рана дијагностика и превенција болести, а уједно и прилика да се грађани посаветују или упуте на даље испитивање.

Јуче су у Општој болници „Студеница“ обављани превентивни прегледи за грађане Краљева и околине, а овога пута грађанима су контролисани ниво шећера у крви, рађени су тумор маркери за карцином простате, јајника и абдомена, ЕКГ, мерење крвног притиска уз лекарски преглед.

фото: ОБ "Студеница"
фото: ОБ „Студеница“

Прегледано је укупно 164 пацијената, и исто толико обављено лекарских прегледа са ЕКГ-ом и мерењем крвног притиска. Урађено је укупно 182 тумор маркера, од тога 43 за карцином простате, 70 за карцином јајника и 69 тумор маркера за карцином абдомена.

И овога пута је забележен веома добар одзив грађана. Пацијенти су били задовољни јер су у једном дану могли да провере своје здравље, па су још једном изречене похвале на рачун читаве акције. У складу са тим, активности које се тичу превентивних прегледа и раног откривања болести ће се наставити и у наредним месецима.