фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Око 4.000 мештана Матарушке Бање већ неколико дана воду за пиће у својим домовима има само три сата дневно, док су (пре)остали део дана принуђени да се сналазе.

Због дуга од чак три милиона динара за струју, ЕПС је недавно обуставио испоруку електричне енергије „Природном лечилишту Матарушка и Богутовачка Бања“, предузећу у стечају које газдује јединим локалним водоводом, па су пумпе за водоснабдевање буквално – пресушиле.

– Без струје пумпе не могу да раде. Прикључени су агрегати као привремено решење, али је притисак у славинама, тамо где га уопште и има, веома слаб и то је недовољно за снабдевање целе Матарушке Бање – каже Вељко Луковић, председник овдашње Месне заједнице.

Како сазнајемо, после истека рока за такозвано резервно снабдевање електричном енергијом, ЕПС је искључио струју „Природном лечилишту“ чија се приватизација чека већ дуже од једне деценије, без могућности поновног укључења док се дуг не измири.

– Овај проблем морамо да решимо у најкраћем року. Одржао сам хитан састанак са директором краљевачког „Водовода“, стечајним управником „Природног лечилишта“ и директором ЈП за уређење грађевинског земљишта на којем је донета одлука да ингеренцију над локалним водоводом у Матарушкој Бањи преузме градски водовод – наглашава др Предраг Терзић, градоначелник Краљева. – Већ смо издвојили 11 милиона динара за ову намену и предузели све мере како би се трајно решило водоснабдевање у Матарушкој Бањи.

Проблем Матаружана с водом, међутим, није нов. Већ деценијама, а последњих година све учесталије, кубуре са снабдевањем водом за пиће, нарочито лети иако се Матарушка Бања налази у приобаљу Ибра и подно планине Столови која обилује водом.

– Све се завршавало само на обећањима – кажу Матаружани. – Ваљда је коначно дошао тренутак да се ово реши за сва времена.


Mедицинска амбуланта, као закупац просторија „Природног лечилишта“, такође је остала без струје и воде.

– Имамо обећање да ће се и ово најхитније решити, а до тада мештани ће привремено морати да иду у амбуланте у оближњим местима – каже председник МЗ.