Примаријус др. Томислав Милић
Примаријус др. Томислав Милић

У Краљеву је данас у 88 години преминуо примаријус др Томислав Милић, хирург

Примаријус др Томислав Милић,  је рођен 13. марта 1929. године у Бабином Мосту поред Приштине. Гимназију је завршио у Краљеву, а потом Медицински факултет у Београду – 1956. године. По завршеном војном року стажира у Краљеву, а након тога се запошљава у Дому народног здравља. Специјализацију из хирургије је завршио 1966. године. Од 1986. године био је шеф Одсека хирургије, а касније начелник хируршке службе.

Од 1970. до 1974. године био је директор тадашњег Медицинског центра у Краљеву, а звање примаријуса је стекао 1977. године. Читав свој радни век провео је у Краљеву, до пензионисања 1994. године.

Аутор је више стручних радова из области хирургије, а предмет његовог посебног интересовања је била организација ратних болница. Са великим задовољством је прикупљао грађу и литературу за монографију “На путу здравља 1207. – 2007.“. Књига је приређена поводом обележавања осам векова од оснивања прве болнице у Србији, а др Томислав Милић  је, као њен поносан аутор представио време од формирања прве манастирске болнице у Студеници, до Здравственог центра “Студеница“ Краљево.

У више наврата  је био председник подружнице Српског лекарског друштва Краљево, председник Савета за народно здравље Скупштине општине Краљево, члан Управног одбора СЛД у Београду и Управног одбора хируршке секције. У два мандата био је члан Републичке Скупштине здравственог осигурања и Заједнице здравствених радних организација.

За активан и свестран рад добио је признање СЛД, плакете, дипломе и повеље. Добитник је захвалнице Скупштине инвалидско-пензионог осигурања и одликован Орденом сребрне звезде са мачевима.

Поводом смрти прим. др Томислава Милића, у среду, 29. новембра у 10:30 часова, одржаће се комеморативна седница у ресторану хируршке болнице, а сахрана је истога дана у 13 сати на Старом гробљу у Краљеву.