Проф. др Радован ЧЕКАНАЦ - фото: инфоКВпрес
Проф. др Радован ЧЕКАНАЦ – фото: инфоКВпрес

Од укупно 389 тестираних узорака бриса са територије Краљева, на ковид-19 позитивно је 112. Лошу епидемиолошку ситуацију заокружује податак да је током минулих 24 сата од последица короне преминуло још четворо ковид пацијената из града на Ибру.

Ово је изјавио епидемиолог проф.др Радован Чеканац, координатор за здравствена питања краљевачког Градског кризног штаба.

– Од почетка епидемије у Краљеву је преминуло укупно 215 грађана, а само од новембра прошле године 175. То су веома високе цифре. И у болници полако прелазимо 50 одсто капацитета, а према мојој прогнози епидемиолошка ситуација ће се наредних дана још погоршати – рекао је проф.др Чеканац.

У Краљеву је од 18. фебруара короном заражено 1.319 грађана, док је од избијања епидемије до сада укупно регистровано 13.196 случајева инфекције.

– Уз очигледно непоштовање епидемиолошких мера, примећено је и да је ослабљен имунитет оних који су већ прележали ковид тако да, ако смо у децембру имали имунитет од 75 одсто, сада смо опет на почетку. Асимптомстски случајеви раније нису обољевали, али сада имамо и такве ситуације – нагласио је Чеканац.

У краљевачкој Општој болници „Студеница“ хоспиталоизовано је 62 ковид пацијената од којих је на интензивној нези збринуто 10 – шесторо на респиратору и троје на неинвазивној вентилацији. Како је саопштено, у овој установи је током протеклих 24 сата преминуло укупно петоро пацијента од којих је четворо са територије Краљева, 13 је новопримљених, а петоро отпуштено са болничког лечења. У наведеном периоду у Ковид амбуланти обављено је 150 прегледа.