фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Осим великог броја запослених, овом инвестицијом доводимо и другу или трећу плату у краљевачке породице. Онда можете да замишљате бољи живот, да купите аутомобил на кредит или планирате одлазак на летовање или зимовање. Срећан сам због Краљева јер смо уложили много труда и напора да у овај град доведемо поузданог и великог инвеститора. Претходних деценија у овом граду су уништени и „Фабрика вагона“ и „Магнохром“, „Јасен“, „Каблар“, Тргопромет“, „Пољопромет“ и „Аутотранспорт“. Због недоговорних људи око 17.000 радника је остало без посла. Ми градимо нове фабрике, а предстоји нам изградња ауто пута од Прељине до Појата према коридору 10 и да отворимо цивилни аеродром у оближњим Лађевцима, надам се до јуна наредне године.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Ово је данас у Краљеву изјавио председник Србије Александар Вучић обилазећи градилиште и први погон турске фабрике „Евротај“ у којој ће се производити конфекција од тексаса и других материјала и то, како је најављено, око седам милиона производа годишње.

– Поносан сам што овде већ видим стотинак дама које се боре за своју будућност и свој хлеб, вредних српских жена којима није тешко да до своје и боље будућности својих породица стигну тешким и напорним радом. Планирано је да до краја 2019. овде буде запослено 1.065, до краја 2020. године 1.750, а укупно ће бити запослено најмање 2.500 радника. Посебно је важно што ће бити направљено и обданиште за децу радника, као и то што се неће запошљавати само девојке од 20 или 25 година, већ и жене од 40 и 50 година, јер то су вредне и способне жене које ће показати лојалност овој компанији – додао је председник Вучић.

Ова турска компанија која послује у оквиру познате „ТАЈ групе“, своју фабрику у граду на Ибру гради на локацији „Аутотранспорта“, уз саму Ибарску магистралу, на улазу у град из правца Чачка. Према речима Месута Топрака, предеседника Управног одбора „Тај групе“, укупна површина фабрике износиће око 30.000 квадратних метара,  планирано је да се по фазама у наредне четири године запосли чак 2.500 радника, а укупна вредност инвестиције је 35 милиона евра.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

 – Господин Топрак је имао разумевања, успели смо да доведемо фабрику у Краљево, а њему смо приликом ове посете дозволили да у Лађевце слети малим авионом. Ево, ја га већ наговарам да направи хотел у Београду, или у Врњачкој Бањи или на Копаонику. Још нешто ћемо да га натерамо, а ми ћемо помоћи колико год можемо – нагласио је председник Србије. – Очекујемо и да турски председник Ердоган дође на отварање ове фабрике, када на пролеће наредне године овде буде радило 400-500 запослених. И, надам се и доласку још већег броја турских компанија и туриста у Србију. Ништа нас не раздваја, морамо да покажемо још веће поштовање једни према другима, а уз то долази и поверење и обострани интерес.


фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Осим председника Вучића, будућу фабрику „Евротај“ обишили су и Месут Топрак, председник Управног одбора „Тај групе“, амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич, министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

– Наша компанија је данас један од највећих светских произвођача текстила са погонима у Турској, Египту, Алжиру, а сада и у Србији. Запошљавамо 10.000 радника, а годишње производимо око 14 милиона фармерица. Након отварања пуног капацитета фабрике у Краљеву и Србија ће заузети важно место међу произвођачима текстила и конфекције – рекао је Месут Топрак.