фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Изградња фабрике компаније „Леони“ је од великог значаја, не само за Краљево већ и за целу Србију. Зато и хоћу да се захвалим „Леонију“ који је највећи послодавац у нашој земљи. Отворили су три фабрике у Нишу, Прокупљу и Малошишту, а највећу праве у Краљеву са 45.000 квадратних метара производног и још 20.000 квадрата административног простора. Радника ће бити 5.000, толико ће их радити у Краљеву, толико породица ће имати бољу, сигурнију будућност. Не заборавите да смо у овом граду од 2000. године изгубили 17.000 радника, само у „Фабрици вагона“ и „Магнохрому“ око 11.000, плус у „Јасену“, „Каблару“, „Пољопромету“, „Тргопромету“… Данас почињемо да враћамо Краљево, град својевремено погођен и земљотресом и поплавама и најтежим економским проблемима, на мапу индустријских центара Србије и то захваљујући „Леонију“ и нашим немачким пријатељима.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Ово је данас у Краљеву изјавио председник Србије Александар Вучић присуствујући свечаности поводом почетка радова на изградњи фабрике немачке компаније „Леони“ у којој ће се производити кабловски сетови за „Мерцедес“, прве озбиљне, велике фабрике у граду на Ибру после више од 40 година.

–  Невероватно је којом брзином „Леони“ подиже своју фабрику и већ пре краја 2019. имаћемо овде више од 1.000. запослених. Србија је понудила, али „Леони“ није желео субвенције за овај пројекат. Никакав финансијски подстицај нисмо дали. Наша је обавеза да направимо бољу инфраструктуру. Када изградимо ауто пут Београд-Чачак, потом Чачак-Краљево, па преко Врњачке Бање, Трстеника, Почековине, Крушевца, Ћићевца све до Појата, а са тим крећемо већ у марту или априлу наредне године, онда смо највише урадили. Половином 2019. направићемо и да данашњи војни аеродром у оближњим Лађевцима коначно буде оспособљен и за цивилно ваздухопловство што ће додатно направити повољнији амбијент за „Леони“, који ће у Србији запошљавати укупно 11.000 људи, као и за све они који инвестирају у Краљево – додао је председник Вучић.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

У изградњу и опремању своје нове фабрике на краљевачком Ратарском имању, према речима генералног директора Клеменса Сакса, „Леони“ ће уложити 60 милиона евра. Запошљавање ће се одвијати по фазама, а планирано је да, у складу са уговором који компанија има са својим купцима, у краљевачкој фабрици до 2023. године буде запослено око 5.000 радника.

– Испричао сам докторки Шнајдер из „Мерцедеса“ да је сан наших људи, који су још шездесетих година прошлог века одлазили у Немачку на привремени рад, био да се у своју земљу врате „мерцедесом“ како би показали како су успешни. За нас је „мерцедес“ бранд свих брендова, симбол квалитета и успеха, и сигуран сам да ће ова компанија, када у своје аутомобиле буде уграђивала компоненте које су произвеле вредне руке краљевачких радника бити задовољна, а да ће њихова возила бити траженија и на нашем малом тржишту – нагласио је председник Србије. –  Поносан сам што ће Краљевчани да раде и да буду одани свом „Леонију“, јер су добри, вредни и поштени људи.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Комплетна фабричка зграда „Леонија“ у Краљеву простираће се на 45.000 квадратних метара производне површине и биће завршена до краја првог квартала 2020. године. Планирано је да до краја ове године буде завршено првих 6.500 квадрата и запослено 150 људи. А, први семплови, оносно прототипови у погону ове фабрике биће произведени крајем јануара наредне године, док почетак серијске производње треба очекивати крајем 2019. и почетком 2020. године.


фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Поред и око градилишта будуће фабрике у граду на Ибру председника Вучића јуче је дочекало неколико стотина Краљевчана. А, пригодној свечаности поводом почетка радова на изградњи присуствовали су и генерални директор „Леонија“ Клеменс Сакс, члан борда директора Мартин Штутем, Томас Шиб амбасадор Немачке у Србији, представници „Мерцедеса“, градоначелник Краљева др Предраг Терзић, челници локалне самоуправе, као и бројни гости.