фото: инфоКВпрес

Са циљем јачања капацитета локалне заједнице на ризике од катастрофа, у ОШ „Бранко Радичевић“ у селу Витковац одржана је вежба процедура у случају земљотреса, као и провера придржавања прописаних епидемиолошких мера.

Овом приликом у вежби евакуације ђака из школских просторија учествовали су и сви запослени, припадници овдашње Цивилне заштите, као и чланови ДВД Витковац, Милаковац и Печеног.

фото: инфоКВпрес

– С обзиром да је делатност наше установе образовање и васпитање, значајно је и да на овај начин можемо да пружимо функционално знање нашим ученицима, односно да знају како да се понашају у ванредним ситуацијама – каже Зорана Андрић, директорка школе.

фото: инфоКВпрес

Вежба провере путева евакуације и безбедности организована је у склопу пројекта „Јачање отпорности на природне катастрофе и унапређење стратегија приправности у Босни и Херцеговини и Србији” који краљевачка локална самоуправа реализује са Добротворном фондацијом Српске православне цркве „Човекољубље“, у партнерству са „Каритасом Србије“, а уз финансијску подршку Канцеларије за помоћ при катастрофама Агенције за Међународни Развој Владе САД.

фото: инфоКВпрес

– Циљ вежбе био је да покаже више елемената цивилне заштите, пре свега безбедну евакуацију ђака – истакао је Здравко Максимовић, руководилац Одељења за послове цивилне заштите краљевачке Градске управе. – Није толико битна брзина евакуације, колико безбедност и познавање процедура. Важно је да у случају земљотреса или епидемије то знају и ученици и запослени у школи.