фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

У циљу унапређења наставе, подстицања запошљавања стручних кадрова и подизања степена њихове запошљивости, немачка компанија „Леони“ која своју четврту и највећу фабрику у Србији гради у Краљеву, потписала је данас уговор о пословно техничкој сарадњи са краљевачким Факултетом за машинство и грађевинарство.

У оквиру ове сарадње предвиђен је програм стипендирања најбољих студената, стручна пракса, дани отворених врата и посете компанији „Леони“ у Србији, такмичења у студијама случаја, предавања и бројне радионице. У присуству Вукмана Ракочевића, заменика градоначелника Краљева, уговор су потписали проф др. Миле Савковић, декан Факултета и Клеменс Сакс, генерални директор компаније „Леони“.

– До 2023. године, када буде производила пуним капацитетом, фабрика би требало да запосли пет хиљада људи а кадрови машинске струке биће један од најтраженијих образовних профила. Овај програм смо започели у Нишу где већ стипендирамо 15 студената, а у Краљеву ћемо у јануару за почетак расписати конкурс за пет стипендија – каже Клеменс Сакс, генерални директор „Леонија“.

КЛЕМЕНС САКС и МИЛЕ САВКОВИЋ - фото: инфоКВпресс
КЛЕМЕНС САКС и МИЛЕ САВКОВИЋ – фото: инфоКВпресс

Комплекс фабрике „Леони“ у Краљеву за производњу инсталација и каблова намењених аутомобилској индустрији простираће се на око 50.000 квадратних метара, а укупна вредност инвестиције познате немачке компаније износиће око 60 милиона евра.

– Завршавамо прву зграду фабрике од 6.500 квадрата у којој ће бити запослено 150 радника. Први тест семплови аутомобилских каблова у погону нове фабрике у Краљеву биће произведени у фебруару наредне године. До сада је обуку за посао прошло 120 људи који су обавезну едукацију имали у нашим погонима у Румунији и Нишу и тај процес настављамо – нагласио је Сакс. – Почетак серијске производње очекујемо крајем 2019. и почетком 2020. године. У складу са пројектом и уговором који имамо са купцем, запошљавање ће се одвијати по фазама, а наш план је да до 2023. године у краљевачкој фабрици дођемо до цифре од близу 5.000 запослених.


– Сарадња са „Леонијем“ је веома је значајна за наш факултет јер смо на овај начин обезбедили да наши студенти стручну праксу могу да обављају у овој компанији као и израду завшрних дипломских и мастер радова. Она што је најважније, потписивањем уговора омогућили смо и одређени број стипендија за најбоље студенте, а највероватније и запослење – каже Миле Савковић, декан Факултета. – Свакако ћемо ово презентовати и свршеним средњошколцима који се наредне године опредељују за студије.