фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Глувим и особама са оштећеним слухом убудуће ће бити олакшан приступ сталној поставци Народног музеја у Краљеву која је недавно преведена на српски знаковни језик.

Музеј је, наиме, из сопствених срдстава финансирао набавку модерног „тач-скрин“ монитора, компјутера и израду презентације сталне музејске поставке на знаковни језик намењен особама које се овим језиком служе као природним обликом комуникације.

фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

– На овај начин дали смо допринос у превазилажењу препрека у комуникацији и презентацији музејских садржаја како би глуве, наглуве и особе са оштећеним слухом могле равноправно да уживају у нашим програмима, а да се не осећају дискриминисано или мање важно – каже Марија Жарчанин Станишић, в.д директора Народног музеја, додајући да ће ова установа ускоро реализовати и тактилну изложбу намењену слепим и слабовидим особама.

Част да присуствују првој презенатацији овог пројекта имали су чланови Савеза глувих и наглувих и Уније организација особа са инвалидитетом из Краљева.

– Ово је сјајан пројекат Народног музеја и надам се да ће бити  подстрек да и друге установе у нашем граду постану доступније глувим и особама са инвалидитетом како би активније учествовали у културним и другим садржајима – нагласила је Маја Миливојевић из краљевачког Савеза глувих и наглувих.