фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

У минулих петнаестак дана у поморавском селу Стубал чак 24 мештана оболело је од туларемије, ретке ендемске инфективне болести која се на људе преноси углавном са глодара, шумских животиња или крпеља.

Претпоставља се да је дошло до упадања заражених глодара у локални водовод који користи око 80 од укупно 400 домаћинстава у овом селу. Четири пацијента код којих је установљена ова болест збринуто је на Инфективном одељењу Опште болнице „Студеница“ у Краљеву, док остали терапију примају амбулантно или се опорављају на кућном лечењу.

– Сви су стабилног здравственог стања, имају запаљење грла са регионалним лимфаденитисом и немају температуру. Нико од њих нити је био, нити је тренутно животно угрожен – каже др Милан Парезановић, начелник овог Одељења краљевачке болнице.

Стручњаци овдашњег Завода за јавно здравље (ЗЗЈЗ) након епидемиолошких анализа потврђују да се ради о неуобичајеном броју оболелих људи са истим симптомима и клиничком сликом, што указује да је у питању болест инфективног типа.

– Ради о туларемији, реткој ендемској болести која се јавља у одређеним подручјима. Регистрована је и у Србији, али се сада први пут појавила на територији Краљева. Бактерија се преноси глодарима или шумским животињама и не може да се пренесе са оболелог на здравог човека. Вода је слаб медијум, али може бити погодан у случају да није дзеинфикована хлорним препаратима, као што је највероватније случај у овом сеоском водоводу који није санитарно заштићен – каже др Александар Мацан, директор ЗЗЈЗ у Краљеву.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Према његовим речима, ову болест карактерише повишена температура и до 40 степени, оток лимфних жлезда, али она не даје драматичну клиничку слику.

– Нема никаквог разлога за панику. Са примењеном терапијом стрептомицина, гарамицина или осталих аминогликозина успешно се лечи – наглашава др Мацан. – Започели смо асанацију терена, наше екипе обављају деретизацију и дезинфекцију објеката у којима су настањени болесници. Пратимо ситуацију, предузете су све неопходне мере и ширења болести неће бити.


У склопу предузетих санитарно-хигијенских мера, до даљег је потпуно забрањена употреба воде из сеоског водовода, па се мештани снабдевају из цистерни.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Док се медији нису сјатили у Стубал, многи житељи села нису ни знали шта се дешава. Јесте непријатна, али није алармантна ситуација. Ово је свима опомена да сеоски водоводи морају редовно да се контролишу и чисте како не би постали извори заразе – рекао нам је један мештанин Стубла, док његове комшије углавном нису биле расположене за разговор.