фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Због повећаног броја возила физичких лица којима се нелегално обавља јавни превоз, као и регистрованих такси превозника који пружају услуге такозваног линијског превоза путника наплаћујући то по цени аутобуске карте, а не таксиметру, Саобраћајна инспекција je у Краљеву најавила појачани надзор и контролу ових превозника.

Ово је саопштило Одељење за инспекцијске послове краљевачке Градске управе, додајући да тренутно стање угрожава нормално функционисање аутобуског и такси превоза, као и да путници који користе законом забрањени превоз угрожавају своју безбедност јер нису осигурани, аутомобили су углавном дотрајали и технички неисправни, а возачи непрофесионални и често под утицајем алкохола. Осим тога, избегавајући инспекцијску контролу такозвани дивљи или линијски таксисти неретко бирају макадамске и тешко проходне путеве, возе неприлагођеном брзином, утркују се међусобно и са редовним аутобусима како би повезли већи број путника.

Како је поред осталог саопштено, у току инспекцијског надзора заустављеног возила путници се задржавају због изјава, а путовање морају наставити пешице због чега често касне на своје одредиште или имају додатне трошкове. Због тога је Саобраћајна инспекција апеловала на грађане да не користе овај вид превоза, а на „линијаше“ да одустану од овог начина превоза путника.