Др Александар МАЦАН - фото: инфоКВпрес
Др Александар МАЦАН – фото: инфоКВпрес

Од укупно 79 узорака са територије Краљева, који су послати 3. и 4. јула на тестирање у лабораторију „Ватрено око“ Клиничког центра Србије, чак 33 је било позитивно на ковид-19, и осам узорака је још у раду, саопштио је Кризни штаб на основу информација добијених из краљевачког Завода за јавно здравље.

– Оптерећеност здравственог система у Краљеву је јако велика, само јуче у ковид амбуланти прегледано је 122 пацијента, и још 70 је прегледано на Инфективном одељењу опште болнице „Студеница“. Мислим да ће уведене мере дати одређене резултате, али тек у следећој недељи, док ове недеље према нашим анализама очекујемо дневно од 15 до 20 новооболелих – каже др Александар Мацан, директор ЗЗЈЗ и члан градског Кризног штаба.

Ово је рекордан број позитивних узорака од почетка епидемије током које је у граду до сада укупно регистровано 168 заражених пацијената. Од те цифре, 52 пацијента било је до 19. маја, али је после готово једномесечне стагнације, од 17. јуна потврђено чак 116 нових случајева.

Епидемиолози саветују грађане да се придржавају прописаних мера, нарочито поштовања социјалне дистанце и личне самозаштите.