ИЛУСТРАЦИЈА
ИЛУСТРАЦИЈА

МЛАДИ И ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ (7)

Као и њихови вршњаци из Подунаваца и Вранеша, и ученици Основне школе „Попински борци“ у Врњачкој Бањи са којима смо такође обавили анонимну анкету увелико користе друштвене мреже, од којих су, очекивано, најпопуларнији „Фејсбук“ и „Инстаграм“.

Ипак, и овде се намеће закључак да су деца веома мало упозната са правилима о заштити приватности и личних података на интернету, мада сви ђаци са којима смо разговарали истичу да, бар засад, нису доживели непријатности и да популарне друштвене мреже користе под надзором својих родитеља.

– Већ две године имам налог на „Фејсбуку“, али све нотификације и обавештења о коментарима и слично стижу на очеву и-мејл адресу. Све ми то служи за дружење са вршњацима и особама које су сличних година као ја. Чуо сам да су неки имали непријатности, у смислу злоупотребе објављених фотографија, али мени се тако нешто није десило – каже мали матурант Стефан.

Његова две године млађа школска другарица Ивана каже да „Фејсбук“ користи од пре неколико месеци, односно када су јој родитељи за одличан успех у школи купили савремен мобилни уређај са веома лаким приступом интернету.

– Иако ми је све то занимљиво, дневно на друштвеној мрежи проведем највише сат-два и признајем да ме родитељи контролишу. Немам ништа против тога јер то раде у мом интересу.

И тринаестогоишње Стефана и Ана такође наглашавају да родитељи контролишу са ким комуницирају на интернету, додајући и да ретко „постују“ своје фотографије.

– Чула сам за пример када се једна девојчица у Краљеву фотографисала за „Инстаграм“, а онда пала са терасе, или да су једној средњошколки из Врњачке Бање објављене слике са екскурзије у доњем вешу. Нисам неки залуђеник, код мене рачунар који користим за интернет стоји у дневној соби, тако да отац и мајка у сваком тренутку могу да погледају шта радим или са ким се дописујем – наглашава Ана.

Међу врњачким основцима ретко ко друштвене мреже користи за учење или било коју врсте едукације.

– Наставник информатике нас често опомиње да будемо обазриви. Говори нам и о корисним и штетним стварима на друштвеним мрежама – додаје четрнаестогодишњи Јован. – Мислим да је то веома корисно јер многи од нас нису довољно упознати о потенцијалним опасностима које вребају у том „дигиталном свету“.

grb#opstine#vrnjacka#banja
Пројекат „Млади и друштвене мреже“ суфинансиран средствима општинe Врњачка Бања
infoKVpress-logo
Реализацију пројекта „Млади и друштвене мреже“ извршава infoKVpress
Ставови који су изнети у овом тексту искључива су одговорност infoKVpre-a и ни на који начин не представљају ставове и мишљења  општине Врњачка Бања