FESTIVAL#FILMSKOG#SCENARIJA#VB

 

На традиционалном 43. по реду Фестивалу филмског сценарија који се до 17. августа одржава у Врњачкој Бањи, публика и стручни жири у саставу – Биљана Максић, Милан Никодијевић и Ђорђе Милосављевић, биће у прилици да погледају укупно 14 домаћих играних дугометражних филмова насталих током минулих годину дана, односно између два фестивала.

По речима Александара Гајовића, државног секретара Министарства културе и информисања, који је и отворио овогодишњу филмску фешту у престоници српског континенталног туризма, ова манифестација представља једно од најважнијих летњих културних дешавања у Србији и сваке године помера границе.

FESTIVAL#FILMSKOG#SCENARIJA#VB

– Као велики поштовалац културе и уметности, историје и традиције, желим да искажем дивљење Врњачкој Бањи и организаторима ове филмске манифестације који деценијама истрајавају у намери да нас као добри домаћини овде окупе како бисмо заједнички поделили чари седме уметности – рекао је Гајовић.

Он је нагласио и да Министарство културе и информисања препознаје вредност фестивала филмског сценарија и да ће наставити да даје подршку овој манифестацији.

FESTIVAL#FILMSKOG#SCENARIJA#VB

– Без сценарија не би било ни филма чија је афирмација један од културних приоритета Министарства – додао је државни секретар уз саучешће породици због смрти доајена сценарија и режије Гордана Михића, четвороструког добитника прве награде на врњачком фестивалу. – Гордан је оставио неизбрисив креативни траг у нашој савременој култури. Његова дела недостижног квалитета обележила су једну епоху на филму и телевизији, али и наше животе.

После филмова „Краљ Петар Први“, „Пси умиру сами“, „Александра“, „Ајвар“ и „Четири руже“, до краја фестивала на програму су и остварења – „Злогоње“, „Делиријум тременс“, „О животу и смрти“, „Терет“, „Такси блуз“, „Шавови“, „Режи“, „Јужни ветар“ и „Пијавице“.