фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Традиционалном церемонијом свечаног отварања вечерас је у галерији Народног музеја у Краљеву почео 28. Жички духовни сабор „Преображење 2019“ у оквиру којег ће у понедељак, 19. августа, на сам дан Преображења Господњег, под сводовима средњовековног манастира Жиче, песнику Владимиру Јагличићу бити уручено највише саборско признање – “Жичка хрисовуља”.

Најстарију и најзначајнију преображењску манифестацију у Србији, у присуству бројних посетилаца и званица, међу којима су били и свештеници жичке епархије и челници локалне самоуправе, по традицији је пригодном беседом отворио градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Овом приликом отврена је и изложба „Дакле, Ви сте тај Урош Предић“, чији је аутор Оливера Скоко, виши кустос Народног музеја из Зрењанина, док је у музичком делу програма учествовао трио „Арт делест“ из Краљева.

До завршне свечаности и уручења Жичке хрисовуље, Владимир Јагличић сусрешће се „очи у очи“ с поштоваоцима поезије, али и с књижевним критичарима који ће о његовом делу расправљати за традиционалним „округлим столом“, а расправа ће касније бити уобличена и у посебан зборник о књижевном делу лауреата.