фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Дуго ишчекивана реконструкција моста преко Западне Мораве на локалном путу Грдица-Опланићи који је набујала река тешко оштетила пре готово десет месеци, коначно је почела.

Према речима Александра Несторовића, директора ЈП за уређивање грађевинског земљишта у Краљеву, иако су новчана средства опредељена још почетком ове године, радови су започели оног момента када је то водостај реке дозволио.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Вредност пројекта је 17 милиона динара, а извођач је Грађевинско предузеће „Николић“. Мост се због губитка ослонца на средини благо накренуо на једну страну. Потребно је најпре то вратити у првобитно стање, а тек потом приступити комплетној реконструкцији – каже Несторовић.

Овај мост је 1981. године саградила војска и од тада у њега нико није ништа улагао, нити га сређивао. Четири деценије је одолевао све чешћим поплавама, високим водостајима, бујицама, ударима свега што ћудљива Западна Морава нанесе. Његова конструкција ипак је попустила под налетима бујице у јуну и августу прошле године. Од тада је, због тешких оштећења два носећа бетонска стуба, ова ћуприја затворена за саобраћај.

– Водостај је тренутно низак, али недовољно да би у корито ушле машине. Зато ћемо направити један такозвани загаз како би механизацијом поставили шип. Надам се и да ће нас мимоћи бујице и изливње како би сви радови били завршени у августу ове године – додао је директор ЈП за уређивање грађевинског земљишта.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Све док мост поново не буде у функцији, мештани Опланића ће до Краљева и даље морати да путују десетак километара дуже заобилазним путевима, или преко Поповића или преко Сирче. 

– Ма, важно је да су радови почели, баш смо се обрадовали када смо видели да пристиже механизација. Неће ово бити баш лако извести, Морава још како зна да буде ћудљива – истичу становници овог поморавског села. – Ту смо и да помогнемо ако буде требало јер овај мост је практично жила куцавица овог краја.


На територији Крааљева ускоро почиње санација још четири локална моста оштећених у поплави 2019. године – у Милочају, Мрсаћу и два моста у Чукујевцу.

– Радови ће почети до краја ове недеље. Остаје још да видимо да ли ћемо санирати и мост преко Ковачког потока, јер ту имамо проблем са сагласношћу једног неодговорног грађанина – каже Несторовић.