фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Према првим, прелиминарним проценама, поплава је у краљевачком крају на стамбеним, јавним и инфраструктурним објектима, причинила материјалну штету од чак 563 милиона динара, не рачунајући штету коју су бујице нанеле пољопривреди и привреди.

Грађани чији су индивидуални објекти претрпели штету од данас то могу да пријаве на посебним обрасцима на шалтеру Градске управе.

– За чланове оних домаћинстава који не могу да дођу до градске управе, стручне комисије ће на терену попуњавати обрасце. Очекујемо да стигну упутсва Владе Србије за пријаву штете настале на пољопривредним и привредним објектима – каже Радоица Кочовић, члан Градског штаба за ванредне ситуације.

Према његовим речима, вода је исцрпљена са готово свих најугроженијих локација, мада остаје још да мања количина у најнижим тачкама отекне природним путем.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Уз дезинфекцију стручних служби, пумпама „Водовода“ црпи се и вода са поплављеног локалног гробља у Адранима – додаје Кочовић. – Паралелно се ради санација приорететних саобраћајница, али је и даље велики проблем на локалном путу ка Трговишту који је бујица потпуно одсекла у дужини од око једног километра.

Најугроженијим домаћинствима локална канцеларија Црвеног крста до сада је поделила 250 пакета хуманитарне помоћи у којима се налазе основне животне намирнице и средства за хигијену.

– На територији Краљева постоји око хиљаду километара некатегорисаних путева. Већина је оштећена и трудимо се да све саобраћајнице оспособимо и омогућимо несметану комуникацију локалног становништва – наглашава Кочовић.