Пешице до Газиместана - фото: инфоКВпресс
Пешице до Газиместана – фото: инфоКВпресс

Тројца чланова православног, родољубивог и нестраначког покрета „1389” – Радојко Љубичић, Владимир Живановић и Никола Кргушић, кренули су 15. јуна пешице на дванаести по реду Видовдански марш, од Београда до Газиместана на Космету.

Ове својеврсне ходочаснике који намеравају да велики српски национални празник Видовдан – 28. јун, после двонедељног марша  прославе на попришту легендарног косовског боја с Турцима 1389. године, затекли смо данас на Ибарској магистрали, подно зидина средњовековне тврђаве Маглич у клисури Ибра.

– Уз благослов патријарха идемо најпре до Косовске Митровице, па затим у Грачаницу на литургију и циљ је да за Видовдан будемо на Газиместану. За осам дана ходања до сада смо превалили око 220 километара. Намеравамо да обиђемо српске светиње и манастире, да уживамо у природи и разговарамо са нашим људима на Космету и пружимо им подршку – каже Радојко Љубичић.

Према његовим речима, ходочасника је претходних година било више, али су сада многи одустали због испитних рокова, светског првенства у фудбалу и лоших временских прилика.

– Најупорнији чувари традиције су ту, а већ наредне године биће нас много више – додао је Љубучић.