buduci#stadion#u#kraljevu

Због пандемије ковидом-19 изградња новог фудбалског стадиона у Краљеву ипак није почела у марту ове године како је то раније најављивано. Надлежне службе задужене за овaj капитални пројекат поручују да ће његова реализација започети чим се за то стекну сви услови.

– Изградња још није почела јер су због пандемије сви фондови усмерени у борбу против корона вируса. Ми смо потписали чак и уговор са Канцеларијом Владе Србије о реализацији пројекта, парцела је чиста, решени су и сви имовинско-правни односи, остаје нам још да потпуно рашчистимо локацију – каже Вукосав Коњикушић, координатор пројеката Владе Србије.

Држава, наиме, жели да значајно унапреди фудбалску инфраструктуру широм земље, па ће се нови стадиони осим у Краљеву градити и у Крагујевцу, Лесковцу, Врању, Лозници и Зајерчару. За локацију будућег велелепног спортског здања у граду на Ибру изабран је простор на којем се својевремено налазио Спортски центар „Магнохром“. Нови стадион имаће капацитет од 8.057 седишта, 112 места за новинаре, терен са вештачком травом димензија 105×68 метара по свим прописима и стандардима УЕФЕ и ФИФЕ. Располагаће и додатним садржајима спортског и комерцијалног карактера, а у оквиру комплекса, на укупној површини од пет и по хектара, предвиђени су и помоћни терен за тренинге, паркинг и парковске површине.  

– Стадион ће бити градски, не овог или оног клуба, већ ће њиме управљати локална самоуправа. Од свих градова где ће се градити, ми смо први припремили сву неопходну документацију. Градови где се гради на локацијама са већ постојечим стадионима са трибинама означени су као прироритети, а ми се надамо да ћемо сви истовремено кренути у реализацију – наглашава Коњикушић. – Оно што је сигурно, то је да ће бити расписана јавна набавка на нивоу Републике и да један извођач неће моћи да буде ангажован за све стадионе. Предвиђени оквирни рок је око 400 дана, а извођач који буде преузео градилиште мораће да ангажује од 350 до 400 радника.


Овим пројектом уз прилаз будућем стадиону биће коначно решен и саобраћајни прелаз преко железничких шина ка оближњем Факултету за машинство и грађевинарство, Дому студената и ученика, као и привредном сектору.

– Уз два прилаза стадиону код „Магнохрома“ и обилазнице, планиран је подземни пролаз са треће стране и верујем да ће нам Влада помоћи да реализујемо и тај део пројекта – додао је Коњикушић.