фото: инфоКВпресс
фото: инфоКВпресс

Уз пригодну свечаност којој су присуствовали државни секретар у Министарству здравља проф.др Берислав Векић, председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић, лекари и медицинско особље, као и бројни гости, у врњачкој Специјалној болници за интерне болести данас је и званично отворено Одељење за дијализу.

Отварањем овог одељења, пацијенти са подручја Врњачке Бање, после тачно једне деценије поново ће моћи да обављају хемодијализу у овој установи и због своје терапије неће више морати да путују у суседне градове.

– Одељење је практично почело да ради 14. септембра са наменом дијагностике и лечења акутних и хроничних болести унутрашњих органа. Покретањем овог Одељења и његовим успешним радом следећи циљеви су нам унапређење стручног рада и повећање асортимана медицинских услуга. Осим пацијената из наше општине, сада ће и туристи, који су на програму хроничне хемодијализе, приликом боравка у Врњачкој Бањи моћи да се дијализирају у нашој болници – каже Вања Балшић, директорка врњачке СБ за интерне болести.

Према њеним речима, ова медицинска установа поседује 13 апарата за хемодијализу, па ће бити у могућности да прими и пацијенте са територије општине Трстеник којима је ближе и лакше да долазе на терапију у Врњачку Бању него да, као до сада, путују у Крушевац.

– Министарство здравља наставиће да улаже у проширење капацитета и и побољшање услова лечења – рекао је проф. др Векић након обиласка Одељења за дијализу и разговора са пацијентима. – Издвојићемо и значајна средства за унапређење опреме набавком биохемијских анализатора, апарата који ће решавати ацидо-базни статус, дефибилатора, ЕКГ апарата, монитора…