фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Са циљем да се грађанима и јавности кроз непосредни контакт представи живот и рад у јединицама Војске Србије, као и да се промовише обученост припадника Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране за извршавање додељених мисија, као и војног и позива војног пилота, војни део аеродрома „Морава“ у Лађевцима и 98. ваздухопловна бригада отворили су у суботу своје капије за све заљубљенике у ваздухопловство.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Акција „Отворени дан“ у организацији 98. ваздухопловне бригаде и Војске Србије на аеродрому који се налази на седокраћи између Краљева, Чачка и Крагијевца привукла је око две хиљаде посетилаца из града на Ибру и околине који су били у прилици да виде приказ атрактивних садржаја из летачке обуке и тактичко-технички збор на којем су могли да разгледају авионе и хеликоптере, међу којима и нови „Х-145“, као и остала средства ратне технике.

Очекивано, ова манифестација највише је обрадовала малишане који нису пропустили прилику да се фотографишу крај кокпита авиона и у кабини хеликоптера, као и да разговарају са храбрим чуварима српског неба.

– Волео бих да постанем пилот. То је право занимње за вредне и храбре људе. Знам да у том случају морам много да учим, али уколико тако нешто одлучим спреман сам за све изазове – каже тринаестогодишњи Алекса Милосављевић након што је са великом пажњом разгледао кокпит авиона „орао“.   

У пратњи својих родитеља, и остали бројни малишани стрпљиво су чекали да погледају пилотску кабину и од својих домаћина добију што више информација о војним авионима и хеликоптерима.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Био сам мали када је 2012. претходни пут одржана ова манифестација у Лађевцима тако да се мало тога сећам, али сада сам импресиониран ратним средствима којима располаже наше ваздухопловство, као и вештинама храбрих пилота – истиче дванаестогодишњи Богдан Савић.

А, на крају одлично организованог Отвореног дана, осмогодишњи Јован Вуловић из Краљева, који је у Лађевце дошао са оцем и сестром, јасно и гласно нам је поручио:

– Кад порстем бићу пилот! 


У атрактивном летачком програму, после сјајног налета авиона „МИГ 29“ из 101. авијацијске ловачке ескадриле од којег је присутнима застао дах, најпре су учествовали припадници 119. мешовито-хеликоптерске ескадриле са хеликоптером „МИ 8“ из којег су искочили припадници 63. падобранског батаљона. Публика је затим присуствовала маневрима хеликоптера „гама“ и „газела“, а потом су пилоти „орлова Ј-22“ из 241. ловачко-бомбардерске ескадриле, популарни „тигрови“, у формацији седам ваздухоплова и појединачно демонстрирали маневарске и борбене карактеристике овог авиона.фото: инфоКВпрес