фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

После вишедеценијског ишчекивања сан је постао јава. На Видовдан, велики српски празник, данас је коначно за цивилни ваздушни саобраћај отворен мешовити војно-цивилни Аеродром „Морава“ у Лађевцима код Краљева! Тако ће, осим у Београду и Нишу, цивилни авиони полетати и слетати и са међународне ваздушне луке у срцу Србије, на средокраћи између града на Ибру, Чачка и Крагујевца. 

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Уз пригодан и летачки програм војних и цивилних авиона, свечаности су присуствовали председник Србије Александар Вучић,  премијерка Ана Брнабић, председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, министари у влади Србије Зорана Михајловић, Александар Вулин, Расим Љајић, Славица Ђукић-Дејановић, Јадранка Јоксимовић, Зоран Ђорђевић, Златибор Лончар, Милан Кркобабић, председница скупштине Маја Гојковић, челници краљевачке и чачанске локалне самоуправе као и бројни гости и званице из целе Србије и региона.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Данас је велики и свети дан за све Србе. Прошло је 630 година од боја на Косову, 30 година од Газиместана, 20 година од НАТО агресије. После свих тих дана ми данашњи Видовдан обележавамо на новоотвореном аеродрому „Морава“ у Лађевцима. И ово данас јесте ново место, једно од многих, са којих Србија буквално може у небо и преко неба до нових дестинација, у свет, до нових циљева и нових резултата – рекао је овом приликом председник Србије Александар Вучић, поздрављен аплаузом неколико хиљада окупљених грађана. – И данас бирамо рад, аутопутеве, нове аеродроме, фабрике, нове послове као нашу будућност, али не одричући се оного што је било најважније и најсветије у нашој историји, а то је очување нашег имена и презимена. Морамо у корак са светом, али не дајући никоме право да нам укида понос, достојанство, могућност да наша деца уче српски језик, да имају право на слободу вероисповести и да знају добро шта се догодило, како у Јасеновцу и Јадовну, тако и на Солунском фронту и сукобима деведесетих.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Председник Вучић је нагласио да за разлику од времена када смо губили фабрике, када је стотине хиљада људи остајало без посла, данас се с правом поносимо већим запошљавањем и дичимо се новим аеродромима и новим путевима.

– Овај цивилни аеродром је први који отварамо од 1986. године, када је отворен у Нишу. Први пут после 33 године и није последњи. Наћи ћемо начин да видимо како да то урадимо и са Пониквама, наћи ћемо начин да видимо како да то урадимо између Бора и Зајечара. Наћи ћемо начин да то завршимо, а да не повећавамо јавни дуг. И да завршимо све ауто-путеве које смо кренули да радимо и који живот значе нашим људима. Када изградите путеве, пруге и аеродроме, када имате стабилност јавних финансија, када имате повећавање плата и пензија, онда људи знају да имају будућност. Пре четири године готово сви у региону имали су веће плате него ми. А, за само годину дана, бићемо бољи и од оних који су били испред нас за просечних 130-140 евра по глави становника. Бићемо убедљиво први зато што је народ подржао политику тешких реформи схвативши да је то једини пут ка економском оздрављењу земље – додао је Вучић.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

Он је овом приликом истакао и да је поносан на чињеницу да Срби више нису жртве и да нема потребе да се на такав начин обраћамо ни својој, ни међународној јавности. 

– Економски напредак и развој Србије, напредак наше војске и оружаних снага много више од сваке речи, од бусања у прса и јуначког таламбасања, говоре да смо спремни да заштитимо своју земљу. Србију нико више неће моћи да комада, нити ће Србе моћи да прогоне и убијају како су то чинили у претходним деценијама. Србија данас јесте воз који жели да иде у будућност и ми знамо да је тај пут дугачак са километрима нових путева, пруга, новим аеродромима, фабрикама, инвестицијама и радним местима – нагласио је председник Србије. – Морамо да имамо више деце, јер без тога нема ни будућности Србије, ни нашег народа. И, то је највжнија порука на овај свети дан.


Војни аеродром у Лађевцима, у долини Западне Мораве, изграђен је 1967. године, а званична иницијатива за промену његовог статуса у мешовити, односно војно-цивилни, покренута је још 2001. године. Радови на конверзији започети су 2008. На цивилном делу „Мораве“, којом сада управља предузеће „Аеродроми Србије“ тренутно је запослено 37 радника, а овај аеродром у пуном капацитету моћи ће да сервисира до милион путника на годишњем нивоу. За сарадњу са новом српском ваздушном луком већ су зинтересоване и познате светске авио компаније. У току су преговори са оператерима, а према незваничним информацијама, први авиони са „Мораве“ полетеће највероватније према Турској и Немачкој.

– Да и ми путујемо као сав нормалан свет, али и да свет дође овде и посети наше културне, историјске и туристичке дестинације – готово у глас су поручивали грађани са којима смо разговарали.


До данашњег званичног отварања, за цивилну ваздушну пловидбу аеродром у Лађевцима до сада је искоришћен само неколико пута. У октобру прошле године председник Управног одбора турске „Тај групе“ Месут Топрак добио је одобрење да у Лађевце слети малим авионом. Пре њега, уз неколико такозваних медицинских летова, ту су 2003. године турбомлазном „цесном 550“ слетели бизнисмени из Белгије, а потом 2012. и бивши председник Србије Борис Тадић и некадашњи амбасадор Турске Али Риза Чолак. Три године касније, наш најбољи тенисер и светски број 1 Новак Ђоковић је након Дејвис куп дуела против Хрватске у Краљеву са „Мораве“ приватним авионом одлетео на мастерс турнир у Мајамију.