фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

МУРАЛ ПОСВЕЋЕН ЈУНАЦИМА СА КОШАРА КОЈИ ЈЕ ОСЛИКАН НА ГРАДСКОМ КЕЈУ ТОКОМ ПРОТЕКЛЕ НОЋИ ОСКРНАВИЛИ СУ НЕПОЗНАТИ ВАНДАЛИ 

У присуству представника локалне самоуправе, војске, полиције, Жандармерије, државних и градских институција, ратних ветерана, њихових породица и удружења, на Дан пробоја солунског фронта и Дан српског јединства, слободе и националне заставе, у Краљеву је откривен мурал посвећен херојима са Кошара, настрадалим борцима са територије Краљева и целе Србије у ратним сукобима код ове карауле на Проклетијама.

На иницијативу овдашњег Удружења ратних војних инвалида, на муралу дугачком 25 метара на спољном зиду реконструисаног Атлетског стадиона као знак спомена и сећања налазе се ликови трагично настрадалих учесника битке на Кошарама – Милосава Јошовића и Неџада Билаловића из Краљева, Срђана Кошанина из Ушћа на Ибру и Нинослава Војводића из Пећи.

фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

– Ово су хероји! Ово су људи који су успели да својом жртвом спрече најезду ОВК терориста потпомогнутих регуларним албанским војницима, плаћеницима и злочиначкком НАТО алијансом и тако одбранили Србију, земљу за коју, како је то рекао наш командант, вреди дати свој живот. Тај траг 108 наших бесмртних хероја који су положили своје животе је неизбрисив – рекао је Војислав Вукашиновић, председник Удружења ратних и војних инвалида, и сам учесник жестоких ратних окршаја код карауле Кошаре 1999. године.

У овим борбама, према његовим речима, учествовало је 1.370 српских војника, официра, подофицира, резервиста и добровољаца, припадника Граничарске јединице, 125. моторизоване бригаде, 63. падобранске бригаде, 72. специјалне јединице, 5. батаљона војне полиције… Кући се није вратило 108 бораца, а око 400 је рањено.

– Краљево не заборавља хероје који су дали живот за отаџбину Србију, а злочиначку НАТО агресију називамо правим именом – поручио је овом приликом градоначелник Краљева др Предраг Терзић. – Осим бесмртних, имамо и наше живе хероје о којима морамо да се старамо. И наставићемо да причамо о Кошарама, да се с поносом сећамо херојства свих људи који су бранили нашу државу. А нове победе нећемо остваривати више у ратовима, већ на економском плану стварајући боље услове за живот и будућност наше деце.


фото: инфоКВпрес
фото: инфоКВпрес

БРУКА И СРАМОТА!

Само неколико сати пре свечаног откривања, засад непознати вандали оскрнавили су мурал посвећен херојима са Кошара. Овај неразумни чин наишао је на огорчење и осуду свих присутних на скромној свечаности.

– После 21 године нашу браћу са Кошара поново хоће да убију. Неће им то поћи за руком, а ово кукавичко дело довољно говори о њима, „јунацима“ који се крију под окриљем мрака. Нека их је стид и срамота – поручили су преживели ратници са Кошара.